Elke dag helpt de mensheid onze aardbol meer en meer om zeep, maar hé, da’s toch niet jouw probleem? Laat een ander het maar oplossen. Nochtans kun je met een minimale inspanning al een wereld van verschil maken … Blijf dus rustig in je zetel zitten en red de planeet zonder een vinger uit te steken!
1. Klaar voor een wake-up call?
Of je het nu wilt of niet: door te achterhalen hoeveel je verbruikt en welk apparaat het meest verbruikt, kan je aardig wat geld uitsparen. Hoe? Hang een Smappee naast je zekeringenkast en hij brengt het totale verbruik van je huis en je toestellen 24/24 voor jou in kaart. Via de bijhorende app zie je meteen waar je energievreters zich bevinden. Het enige wat jij moet doen, is ze vakkundig elimineren. En het geld dat je bespaart nuttig besteden, uiteraard.
2. Delegeren is een kunst
Je thermostaat een graadje lager zetten, dat lukt nog wel. Maar wat als je ’s ochtends graag opstaat in een warm huis en ’s avonds pas na de after work drinks thuis komt? Laat het denkwerk over aan je slimme thermostaat, die in energy saving mode gaat van zodra je de deur uitgaat. Onverwacht vroeger naar huis? Met een paar klikken zet je je verwarming al in gang via je smartphone. Easy peasy!
3. … en toen ging het licht uit
Ben jij zo’n verstrooide professor die altijd het licht vergeet uit te doen na een wc-bezoek? Installeer dan een bewegingssensor, die de verlichting vanzelf laat doven wanneer je het kleinste kamertje hebt verlaten. Zo hoef je zelf helemaal niet meer na te denken én betaal je aan het einde van de maand een pak minder elektriciteitskosten. Naast verstrooid ben je dan ook gewoon heel slim.
4. De dag dat het stand-bylampje niet meer scheen
Zo’n lampje mag dan piepklein zijn, toch is het een venijnige stroomvreter. Zeker als je een heel arsenaal aan multimedia-apparatuur in je woonkamer hebt staan … Geen zin om elke avond als een idioot alle stekkers uit het stopcontact te zitten trekken? Sluit je toestellen aan op een timer, die in jouw plaats beslist wanneer het bedtijd is voor je tv, digicorder en laptop.
5. Alles is te koop – ook een groen geweten
Geniaal concept, die ‘staycation’. Maar wat als je in een groezelige achterbuurt woont? Dan kan zo’n milieuonvriendelijke vliegvakantie naar een exotisch oord best aanlokkelijk zijn. Geen nood: koop jezelf gewoon wat CO2-compensatie. Je steunt er groene energieprojecten in ontwikkelingslanden mee, zodat je in één beweging je ecologisch én je filantropisch geweten sust.
6. Red een boom, lees digitaal
Goed nieuws voor wie zich een ongeluk sleept aan dozen vol oud papier: steeds meer kranten en magazines bestaan tegenwoordig ook in digitale vorm. Zo bespaar je jezelf de moeite om ’s ochtends op je sloffen naar de krantenwinkel te slenteren voor je favoriete dag- of weekblad. En als je toch bezig bent, schaf jezelf dan ook een degelijke e-reader aan. Af en toe een boek in je open haard en je zit de hele winter warm!
7. Je bent een rund als je met flessenwater stunt
Verkies jij nog steeds flessenwater boven water uit de kraan? Tenzij je graag met flessen zeult, hou je daar maar beter meteen mee op. Niet alleen is het een pak duurder, maar belangrijker nog: voor kraantjeswater hoef je niet eens de deur uit. Beter voor het milieu én je eigen comfort. Wees dus niet die oen die elke week op de parking van de supermarkt 20 flessen water in zijn auto staat te laden.
8. Wie zoekt, die wint
Wist je dat je al surfend de planeet zit te verzieken? Een zoekopdracht via Google produceert namelijk zo’n 0,2 g CO2-uitstoot, wat neerkomt op een ecologische voetafdruk vergelijkbaar met die van het strijken van een T-shirt. Nee, je hoeft voortaan geen old skool encyclopedie boven te halen. Gebruik gewoon een groene zoekrobot, die zijn reclame-inkomsten wegschenkt aan milieuprojecten.
9. Nachtraven hebben meer fun … en geld
Heb je een voltijdse job? Dan moet je je huishouden dus zien te runnen na de werkuren. Daar kun je over gaan zeuren, óf je kunt je focussen op de positieve kant: dankzij je dubbele meter draait jouw wasmachine véél goedkopere wasjes dan die van je deeltijds werkende buurvrouw. Spaar je strijk op tot het weekend en zet de vaatwasser pas na 21 uur op. Je portemonnee zal je dankbaar zijn!
10. Nooit meer een ijskoude douche
Vervelend toch, telkens die temperatuur regelen voor je een douche neemt. Bestond er maar een systeem waardoor je hier zelf geen tijd – en vooral water – mee hoefde te verspillen … Oh wacht, dat bestaat al: de digitale douche! Dankzij een pauzeknop kun je de waterstraal zelfs onderbreken om je haar in te zepen, terwijl je douche de temperatuur en waterdruk onthoudt. Geniaal noemen wij dit!
Waar we het allemaal voor doen?
Wie weet ga jij wel aan de haal met de hoofdprijs van € 10.000!