15 feiten over roken die je absoluut moet weten

Uit onderzoek van vier universiteiten, waaronder die van Hasselt, is gebleken dat het antirookbeleid een zeer positief effect heeft op de gezondheid van kinderen. De Vlaamse Liga tegen Kanker wil nu kinderen ook bij hun thuis en in de wagen beschermen tegen tabaksrook. Hier volgen 15 feiten over roken die je moet kennen.

1. Jaarlijks sterven 5,6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken

Uit gegevens van de World Health Organisation (WHO) blijkt dat jaarlijks vijf miljoen rokers sterven door het rechtstreekse gebruik van sigaretten. Nog eens 600.000 niet-rokers sterven omdat ze onrechtstreeks meeroken. 

2. Tegen 2030 zullen er jaarlijks meer dan 8 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van roken

Dat zijn volgens de WHO de gevolgen als men de regulering op tabaksgebruik niet strenger maakt.

3. Sigaretten zijn het meest verkochte goed ter wereld

Jaarlijks worden er ongeveer een biljoen sigaretten verhandeld. Wereldwijd is de sigarettenindustrie jaarlijks goed voor een opbrengst van 400 miljard dollar, waardoor het een van de grootste industrieën is.

Thinkstock

4. Amerikaanse bedrijven hebben de markt voor 70 procent in handen

Marlboro, Kool, Camel en Kent vertegenwoordigen samen ongeveer 70 procent van de wereldwijde tabaksmarkt.

5. Tabaksrook bevat meer dan 4.000 chemicaliën

Minstens 250 van die stoffen zijn schadelijk en zeker 50 ervan zijn kankerverwekkend.

6. Arbeiders en werkzoekenden roken meer

Uit onderzoek van de Stichting tegen Kanker naar het rookgedrag in België blijkt dat arbeiders en werkzoekenden meer roken. Rookgedrag neemt ook toe naarmate de sociaal-economische klasse daalt.

7. Mannen roken meer dan vrouwen

Wereldwijd bekeken roken mannen bijna vijf keer zoveel als vrouwen. Daarbij moet je wel weten dat in landen met hoge inkomens vrouwen en mannen ongeveer evenveel roken. In landen met lage en gemiddelde inkomens valt de kloof wel op. In China bijvoorbeeld rookt ongeveer 61 procent van de mannen en slechts 4,2 procent van de vrouwen.

Thinkstock

8. Rokers die voor hun 35ste stoppen, winnen tien levensjaren

Wetenschappers claimen dat mensen die hun hele leven roken, 10 jaar van hun leven verliezen. Rokers die voor hun 35ste stoppen, winnen die tien levensjaren terug, al hebben ze wel nog altijd kans om aandoeningen aan de luchtwegen en longkanker te ontwikkelen.

9. Lightsigaretten zijn niet gezonder

Rokers nemen gemiddeld hardere trekken van lightsigaretten dan van gewone sigaretten. Daardoor nemen ze toch dezelfde hoeveelheden teer en nicotine op.

10. Het immuunsysteem van rokers werkt sneller

Het immuunsysteem van rokers moet harder werken doordat het lichaam veel schadelijke stoffen binnen krijgt. Daardoor is het immuunsysteem van een roker actiever en kan het sneller reageren op eventuele virussen. Het bloed van een roker bevat daarentegen wel minder antioxidanten, die ons lichaam beschermen.

11. Serviërs roken het meeste sigaretten per jaar

Washington Post
Uit gegevens van de World Lung Foundation blijkt dat in Servië op jaarbasis 2.861 sigaretten per persoon worden gerookt. Ook in de rest van Oost-Europa wordt veel gerookt.

12. Nicotine bereikt 10 seconden na het inhaleren de hersenen

Daarnaast wordt nicotine in heel het lichaam teruggevonden en zelfs in moedermelk.

13. Ureum wordt gebruikt om de smaak van sigaretten te versterken

Deze afvalstof komt ook voor in urine. 

14. Rokers ademen steeds meer nicotine in

Uit onderzoek van de UMass Medical School blijkt dat sigarettenfabrikanten hun sigaretten de laatste jaren hebben aangepast om ervoor te zorgen dat rokers meer nicotine kunnen inhaleren.

15. De eerste antirookcampagne vond plaats in Nazi-Duitsland

Hitler was aanvankelijk een zware roker, maar later bleek hij een ware hekel aan sigaretten te hebben. Advertenties en posters moesten roken ontmoedigen en later was het zelfs verboden om op trams en in schuilkelders te roken.

Wikipedia
Bronnen: Listverse, World Health Organisation
Meer
Lees meer...