206 passagiers vast op cruiseschip in Groenland

Sinds drie dagen geleden zit het cruiseschip Ocean Explorer in de buurt van Groenland vast. Op dit moment lijkt niemand van de 206 personen aan boord in gevaar te verkeren. Ze wachten op hulp, terwijl brak ook COVID uit aan boord.

Waarom is dit belangrijk?

Steeds vaker vinden cruisetochten plaats naar het Arctische gebied. Grote delen daarvan zijn nog niet in kaart gebracht, waardoor schepen meer kans lopen vast te lopen. De schepen kunnen daarbij ook een gevaar betekenen voor de omgeving; het lawaai en gebrom jaagt dieren weg, terwijl olie en olielekken ook de flora fors kan beschadigen.

In het nieuws: Een cruiseschip loopt vast in Groenland.

  • Maandag liep de Ocean Explorer vast in de Alpefjord, in het noordoosten van Groenland. Het dichtstbijzijnde dorp ligt op 240 kilometer afstand. De hoofdstad van Groenland, Nuuk, ligt op 1400 kilometer afstand.
  • Het gaat om een groot schip, wat de reddingsoperatie bemoeilijkt. Er zijn al meerdere pogingen gedaan om het schip los te krijgen, maar tot nu toe zonder succes. Een reddingsoperatie in het weekend met een patrouilleschip van de Deense marine hoopt het tij te keren.
  • Andere schepen in het gebied aanwezig zijn gevraagd om hulp te bieden indien nodig.

Een reddingsoperatie dit weekend?

De details: “Iedereen is in orde”, maar…

  • Voorlopig is er geen gevaar voor het schip of het milieu, verzekerde Aurora Expeditions woensdag nog. Wel zijn drie passagiers besmet met het COVID-virus.
  • Op dit moment zijn de omstandigheden van het incident nog onduidelijk. Er zijn weinig hydrografische metingen van het gebied, dus het is moeilijk in te schatten hoe diep het water er net is.

Vingers kruisen

De context: Dit doet denken aan een ander incident.

  • Dit incident doet denken aan de problemen waarmee de Viking Sky te maken kreeg in 2019. Het cruiseschip kreeg een motorstoring voor de kust van West-Noorwegen. Zes reddingshelikopters werden ingezet om 30 vluchten naar het schip uit te voeren en meer dan 1300 passagiers te evacueren.
  • Destijds waarschuwden verschillende experts dat dit een ernstige waarschuwing was voor cruises in de Arctische regio, zoals gemeld door de Financial Times. “Dit gebeurde in een dichtbevolkt gebied met veel reddingscapaciteit relatief dichtbij het schip. Als een soortgelijke ramp zich had voorgedaan in de meeste andere delen van de Arctische regio, zou het waarschijnlijk rampzalig zijn geweest,” waarschuwde Peter Holst-Andersen, hoofd van de werkgroep voor preventie, voorbereiding en noodinterventie van de Arctic Council.
Meer
Lees meer...