Meer dan 360 miljoen Britse bankbiljetten worden binnenkort niet meer geaccepteerd in winkels, waarschuwt de Bank of England

Vanaf 30 september zullen meer dan 360 miljoen Britse bankbiljetten niet langer geaccepteerd worden door winkels en bedrijven in het hele land.

Na jaren van onderzoek en ontwikkeling besloot het Verenigd Koninkrijk in 2016 papieren bankbiljetten te vervangen door een plastic versie. Zes jaar nadat het eerste polymeerbiljet in de geldautomaten verscheen, is het voor de Britten hoog tijd om afscheid te nemen van de papieren biljetten. Vanaf 30 september worden ze simpelweg niet meer geaccepteerd door Britse bedrijven, zo heeft de Bank of England aangekondigd.

11 miljard pond

En de tijd dringt, want met nog een week te gaan zijn er in het land nog ongeveer 360 miljoen oude biljetten van 20 en 50 pond – met een totale waarde van 11 miljard pond – in omloop.

Het einde van de papieren biljetten van 20 en 50 pond zal de overgang van het Verenigd Koninkrijk naar polymeerbiljetten voltooien. Het proces komt op een bijzonder moment, aangezien koningin Elizabeth II, wier portret op de Britse munt staat, op 8 september is overleden.

De Bank of England heeft duidelijk gemaakt dat de biljetten van de koningin ook na 30 september geldig blijven. Die deadline geldt enkel voor de papieren versies. De vervanging van de polymeerbiljetten met het portret van de overleden koningin door een versie waar haar opvolger, King Charles, op staat, is nog niet aan de orde.

Biljetten kunnen na deadline nog ingeruild worden

“Hoewel de oude papieren biljetten van 20 en 50 pond binnenkort niet meer in winkels en door bedrijven zullen worden geaccepteerd, behouden zij hun waarde”, aldus de Bank of England. Ze kunnen na 30 september nog worden ingeruild. Dat neemt niet weg dat veel Britten zich haasten om hun biljetten in te wisselen.

Elke dag staan er lange rijen voor het hoofdkantoor van de Bank of England in Londen waar bankbiljetten kunnen worden ingewisseld. “Degenen die het kantoor van de Bank of England in Londen niet fysiek kunnen bezoeken, kunnen hun oude biljetten per post versturen of naar sommige postkantoren gaan”, laat de monetaire instelling weten. Het is ook mogelijk om ze gewoon op een bankrekening bij sommige commerciële banken te storten.

(ns, lb)

Meer
Lees meer...