The Weeknd lost nieuw nummer met zangeres Aaliyah, 20 jaar na haar dood, en fans zijn niet mals

The Weeknd bracht zonet een nieuw nummer uit met de Amerikaanse R&B-zangeres, actrice en model Aaliyah, maar liefst 20 jaar na haar tragische dood. Het nieuwe lied heet Poison en is volgens vele fans poison aka vergif voor hun oren.

De Amerikaanse zangeres Aaliyah blijft de popcultuur shockeren en dat twee decennia na haar tragische dood. Ze overleed in geheimzinnige omstandigheden tijdens een vliegtuigongeluk in de Bahama’s in 2001, toen ze slechts 22 jaar oud was. De zangeres was daar om de videoclip voor haar single Rock the Boat op te nemen. Sommige fans schrijven haar nieuwste nummer met The Weeknd, Poison, echter nu al af als het “slechtste wat ze ooit hebben gehoord.”

R&B x Pop

De nieuwe “koninklijke” samenwerking van de legendarische R&B prinses Aaliyah met de Dark Prince of pop aka The Weeknd werd afgelopen vrijdag aangekondigd. Poison, de nieuwe single die door Billboard wordt omschreven als “bedrieglijk zoet”, wordt gehypet als een teaser voor Aaliyahs aankomende 20-jarig jubileum. Een album met “nieuwe muziek” van Blackground Records 2.0 in samenwerking met het Empire muzieklabel, schrijft The New York Post.

En de fans, zoals ze dat meestal doen dezer dagen, stuurden de track meteen in de top 10 trending topics op Twitter binnen enkele uren na de release.

Maar The Weeknd gebruikte al eerder Aaliyahs stem en muziek, meer specifiek haar hit Rock The Boat uit 2001, voor zijn nummer What You Need uit 2011, op zijn album ‘Trilogy’ uit 2012. De track van de anti-Grammy Award activist werd deze lente nieuw leven ingeblazen toen hij de mixtape ‘House of Balloons’ uit 2011 opnieuw uitbracht op de muziekstreamingdiensten.

Reacties

Maar niet alle fans van de iconische “baby girl“, zoals de zangeres ook nog werd genoemd, konden het nieuwe nummer appreciëren. Een niet onder de indruk zijnde fan schreef op Twitter: “Als Aaliyahs stem op de verschillende demo’s zo onduidelijk waren dat jullie technici ze niet konden mixen om goed te laten klinken, dan had dit nummer niet uitgebracht mogen worden. Jullie zouden je allemaal moeten schamen.”

Een andere criticus beschuldigde het nummer als weer een poging om te profiteren van de zangeres vanuit haar graf. “Ik weet dat Aaliyah met rust gelaten wil worden. Mijn hemel. En, niemand die iets met haar muziek/stem wat uitprobeert is de moeite waard. Laat het gaan. Alsjeblieft.”

Vooral de kwaliteit van de geluidsmix was een groot probleem voor veel fans: “Aaliyahs stem in het nummer klinkt letterlijk alsof iemand binnen is geslopen en een van haar oude harde schijven heeft aangesloten, maar geen tijd had om de bestanden te kopiëren. Dus hebben ze het gewoon opgenomen met een recorder.” Een andere luisteraar koos de gulden middenweg en schreef dat het lied niet zo slecht was.

20 jaar

Ondertussen heeft Barry Hankerson, Aaliyahs oom en de oprichter van haar voormalige muzieklabel Blackground Records, laten doorschemeren dat The Weeknd niet de enige populaire artiest is die te horen is op haar aankomende album met nieuwe muziek. Zo zouden er ook nummers uitkomen in samenwerking met Drake, Future, Ne-Yo, Chris Brown en Snoop Dogg.

Jarenlang voerde Blackground Records en Oom Hankerson, die nu ook eigenaar is van Aaliyahs werk, een strijd met de nalatenschap van de zangeres. Die wordt gecontroleerd door haar moeder Diane Haughton en zij heeft ook alle digitale releases van de muziek van haar dochter in handen.

Afgezien van haar debuutalbum ‘Age Ain’t Nothing But a Number’ uit 1994, was geen van haar andere muziek, waaronder hits als One in a Million, Try Again en Are You That Somebody? beschikbaar om te streamen of te downloaden voor decennia. Dat verbod werd opgeheven op 20 augustus 2021, precies vijf dagen voor en 20 jaar na Aaliyahs dood op 25 augustus 2001.

Beluister het nieuwe nummer Poison hieronder en oordeel zelf:

Meer
Lees meer...