Anne Frank, het Joodse meisje dat twee jaar lang op de vlucht was voor de Duitsers, is misschien wel het bekendste meisje van Nederland. Ze stierf in één van Hitlers concentratiekampen samen met 6 miljoen andere Joden. Over de hele wereld verscheen haar verhaal dat ze zelf neerpende toen ze onderdook voor de Duitsers. Er zijn al verschillende films en boeken gemaakt en geschreven, ook Netflix is hiermee bezig maar wat weten we nog niet over het meisje uit het achterhuis?
1. Anne was een afkorting voor Annelies Frank
Anne werd in Frankfurt, Duitsland geboren op 12 juni 1929. Eigenlijk heette het meisje Annelies Maria Frank, maar dat werd, zoals vele namen, afgekort naar Anne.
2. Het dagboek dat Anne Frank kreeg, was geen dagboek
Het boekje, dat Anne kreeg voor haar dertiende verjaardag, was oorspronkelijk een boek om handtekeningen in te verzamelen en geen dagboek.
3. Als Miep Gies het dagboek gelezen had, zou niemand er iets over weten
Miep Gies was de vrouw die de familie Frank hielp onderduiken in het achterhuis. Toen de familie Frank ontdekt werd waarna ze op de trein naar een vernietigingskamp gezet werden, vond Gies het dagboek. Zij gaf dat boek aan Otto Frank zonder het te lezen. Later gaf ze toe dat als ze het boek gelezen zou hebben van tevoren, ze het vernietigd zou hebben. Iedereen die een Joodse familie hielp onderduiken, was schuldig en het boek was een bewijsstuk van Mieps hulp bij het onderduiken.
4. Margot Frank hield ook een dagboek bij
Niet alleen Anne hield een dagboek bij, maar ook haar zus schreef dagelijks haar gedachten op. Helaas is dat boek verloren gegaan.
5. Vele Holocaustontkenners ontkennen Anne haar dagboek
Er zijn nog steeds mensen die beweren dat de Holocaust, dus de Jodenvervolging, nooit heeft plaats gevonden. Zij beweren dus ook dat het dagboek van Anne nep is.
6. Er werd een kastanjeboom naar haar vernoemd
Vanuit haar kamer in het achterhuis kon Anne Frank alleen een grote kastanjeboom zien, daarover schreef ze drie keer in haar dagboek. Diezelfde boom werd een paar jaar later naar haar vernoemd. In 2010 waaide de boom om.
7. Anne Frank herschreef haar dagboek na een BBC-programma op de radio
Op 28 maart 1944 luisterde de hele familie naar een illegaal BBC-programma op de radio. Daarin verklaarde de Nederlandse minister van school, kunst en wetenschap dat hij na de oorlog getuigenissen zou verzamelen over de oorlog. Toen Anne dat hoorde, begon ze meteen met het herschrijven van haar dagboek met oog op een toekomstige publicatie. Dat boek noemde ze Het Achterhuis, daarnaast bleef ze ook haar eigen persoonlijke verhaal neerschrijven.
8. Ze schreef haar gedachten naar Kitty
Ze pende haar gedachten niet zomaar neer in een boekje, haar gedachten schreef ze aan een denkbeeldige vriendin, Kitty. Zij was een soort uitlaatklep die altijd naar haar luisterde.
9. Getuigenis van het nazi-beleid
Na de Tweede Wereldoorlog werden alle bewijsstukken vernietigd. De gaskamers in de vernietigingskamers werden gesloopt, documenten werden verbrand, verbrandingsovens vernietigd, … Daarom is het dagboek zo belangrijk. Door haar ervaringen op te schrijven, documenteert Anne Frank de aanvallen op het Joodse volk en beschrijft ze de antisemitische wetten die door het nazi-regime zijn uitgevaardigd. Haar getuigenis is van onschatbare waarde voor historici die dankzij haar een waarheidsgetrouw beeld konden maken over de Holocaust.
10. Anne Frank stierf niet in een gaskamer
Nadat ze de familie Frank in het achterhuis ontdekten, werd het gezin op de trein richting concentratiekampen gezet. Aangekomen in Auschwitz-Birkenau werd het gezin van elkaar gescheiden. Otto werd naar Auschwitz I gebracht en de dames moesten in het vrouwenkamp Birkenau verblijven. Enige tijd later werden Anne en haar zus Margot overgeplaatst naar het vernietigingskamp Bergen-Belsen. Daar zouden de twee zussen overleden zijn aan de gevolgen van vlektyfus. Over de officiële sterfdatum is geen zekerheid, er was geen kamp-administratie meer die alle sterfdatums bijhield.