Na het succes van Squid Game en Hellbound en All Of Us Are Dead is het voor elke streamingdienst duidelijk: Zuid-Koreaanse fictie, dat moeten ze hebben. Disney+ lanceert deze week hun eerste Zuid-Koreaanse serie, Snowdrop. Op Netflix is het al even uitkijken naar Inventing Anna, de nieuwe miniserie van Shonda Rhimes met Julia Garner. En na de serie ANNE+ is er nu ook de film. Dat en veel meer deze week!
Series
Shonda Rhimes, de producent en regisseur van bekende series als Grey’s Anatomy, How To Get Away With Murder, Scandal en Bridgerton (waarvan het nieuwe seizoen ook al om het hoekje staat te wachten) komt nu met een nieuwe serie op de proppen. Inventing Anna draait rond het waargebeurde verhaal over oplichtster Anna Delvey oftewel Anna Sorokin, vertolkt door actrice Julia Garner die vooral bekend werd door haar rol in Ozark, waarvoor ze twee Emmy’s won. Delvey is een Duitse erfgename en Instagram-beroemdheid die de harten en het geld van de New Yorkse sociale elite stal. De tiendelige serie is nu terug te vinden op Netflix.
Eerder deze week kwam het bericht dat er in 2023 (op hulu) weer nieuwe afleveringen zullen komen van Futurama (te bekijken via Disney+), één van de reeksen die uit de koker van Matt Groening zijn ontsproten. Het zal dan tien jaar geleden zijn sinds de laatste reeks van Futurama. Groening zal tot in de eeuwigheid bekend blijven staan als de bedenker van The Simpsons, maar intussen zijn er toch ook al vier seizoenen van Disenchantment. Van die serie is op Netflix het vierde seizoen verschenen. Aan het begin van deze reeks van tien afleveringen bevindt prinses Bean zich in de hel en verzet ze zich heftig tegen Dagmars pogingen om haar te laten trouwen met Satan.
Ook van de Spaanse reeks Toy Boy zijn nieuwe afleveringen beschikbaar op Netflix. De reeks draait rond de jonge stripper Hugo Beltrán die onschuldig de gevangenis in moet nadat hij wakker wordt naast het lijk van de echtgenoot van zijn geliefde. In het tweede seizoen gaat Hugo op zoek naar antwoorden.
Op Disney+ pakken ze uit met Snowdrop, waarvan deze week de eerste twee afleveringen zijn vrijgegeven. Deze Zuid-Koreaanse serie vraagt wel wat van je tijd, want één aflevering van Snowdrop duurt zo’n anderhalf uur. In de reeks, die draait rond een liefdesverhaal, trekken we naar het Seoul van 1987. Yeong-ro (Jisoo Kim van de populaire K-popgroep BLACKPINK) studeert er aan een vrouwenuniversiteit. Op een dag verschijnt Soo-ho, een jongeman met wie ze op blind date geweest is, helemaal bebloed in een woonfaciliteit van de universiteit. Met gevaar voor eigen leven besluit Yeong-ro toch om Soo-ho te verzorgen. En dan ontdekt ze zijn geheim. Snowdrop belooft veel romantiek tegen de achtergrond van een politieke omwenteling. De politieke achtergrond zorgde zelfs voor enige commotie in het thuisland: 350.000 Zuid-Koreanen tekenden een petitie omdat ze het respectloos vonden dat er een romantisch drama gemaakt werd rond zo’n donkere pagina uit de geschiedenis van het land.
En op Streamz kunnen we beginnen aan The Girl Before, een vierdelige miniserie van BBC One. In deze thriller wordt Jane verliefd op een buitengewoon en minimalistisch huis dat ontworpen werd door een mysterieuze architect (David Oyelowo). Het addertje onder het gras? De bewoner van het huis moet zich houden aan zijn uitgebreide regels. Terwijl Jane stukje bij beetje voelt hoe het huis verandert, ontdekt ze ook het lot van de vorige bewoonster.
Nieuwe films
Geen nieuwe series op AppleTV+ deze week, maar wel een film: in The Sky Is Everywhere rouwt de verlegen tiener Lennie om het overlijden van haar oudere zus Bailey. In deze periode gaat ze een relatie aan met Toby, de voormalige verloofde van Bailey, met wie ze haar verdriet kan delen. Ook met de levenslustige Joe, die net als zij een grote liefde voor de muziek koestert, schept ze een band. Uiteindelijk moet Lennie uitmaken met wie ze de relatie verder zet.
En na de serie kunnen we op Netflix nu ook ANNE+: de film bekijken. Hanna Van Vliet, die voor haar titelrol al genomineerd werd voor een Gouden Kalf, herneemt hiervoor haar rol als Anne. De film is een vervolg op de reeks, al sluiten de makers ook niet uit dat er nog een derde seizoen komt. ANNE+: de film start net voordat Anne gaat emigreren naar Montréal om zich bij haar grote liefde Sara te voegen. Maar net dan keurt haar uitgever het manuscript voor haar boek af. Anne gaat op zoek naar wat ze nu echt wil in het leven. Langzaam vindt ze richting in het leven, ze herschrijft haar boek en realiseert zich dat ze ook in haar leven keuzes zal moeten maken. De twee seizoenen van ANNE+ zijn eveneens op Netflix te bekijken.
En laten we ook eens afstemmen op BigBug op Netflix. Deze nieuwe prent is immers van de hand van Jean-Pierre Jeunet, de regisseur van Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain en Un Long Dimanche De Fiançailles. In zijn eerste film sinds 2013 (!) neemt hij ons mee naar het jaar 2050. Het huishouden wordt volledig overgelaten aan robots, maar wanneer die in opstand komen tegen hun baasjes worden de mensen vervolgens gevangen gehouden in hun eigen huis. Erg warm worden we niet van de plot, maar als Jean-Pierre Jeunet op zijn best is, maakt hij pareltjes. Iets in ons hoopt dan ook dat BigBug zijn nieuwste pareltje is.
Tot slot is er op Amazon Prime Video nog I Want You Back, waarin Peter en Emma elkaar ontmoeten. Er is één ding dat hen meteen bindt: ze zijn beide onverwacht gedumpt in hetzelfde weekend door hun partners en zien op sociale media dat hun exen een nieuw pad zijn ingeslagen met een nieuwe liefde. Doodsbang dat ze als dertigers hun kans op een lang en gelukkig leven hebben verspeeld, en geschokt door het vooruitzicht dat ze opnieuw moeten beginnen, smeden Peter en Emma een wanhopig complot om de liefdes van hun leven terug te winnen. Jenny Slate is de Emma van dienst en dat is voor ons al reden genoeg om te kijken.
Oudere films
Op 8 juni komt eindelijk Jurassic World: Dominion in de zalen, wie nog eens wil opfrissen wat er voordien kwam, kan nu op Netflix de vorige episode Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) eens (her)bekijken.
Ons hart maakte een sprongetje toen bleek dat (500) Days Of Summer op Disney+ te bekijken was. Deze romantische komedie van Marc Webb uit 2009 deed Zooey Deschanel en Joseph Gordon-Levitt even uitgroeien tot helden en de film was een frisse bries doorheen een belegen genre. De ‘Summer’ uit de titel refereert niet aan een seizoen, maar aan een personage: de film begint immers wanneer romanticus Tom aan de kant is geschoven door zijn vriendin Summer. Hij blikt terug op de 500 dagen dat ze samen waren om na te gaan waar het fout is gelopen.
Nog een tiental jaar ouder, maar ook een klassieker uit het romcom-genre is There’s Something About Mary (1998) met Cameron Diaz in de hoofdrol. Ook die film is nu terug te vinden op Disney+. Zij speelt Mary, het meisje dat op school grote indruk op de jongens maakte. Ted is één van die jongens: zijn date met Mary voor het galabal ging door omstandigheden nooit door. Dertien jaar later realiseert hij zich dat hij nog altijd verliefd is op Mary en huurt hij een privédetective in om haar te vinden.
Momenteel speelt Death On The Nile in de zalen, de tweede Agatha Christie-verfilming van Kenneth Branagh waarin hijzelf de detective – met de Belgische nationaliteit! – Hercule Poirot speelt. Zijn vorige Agatha Christie-film, Murder On The Orient Express (2017), is momenteel te bekijken via Disney+.
Docu
Enkele dagen geleden werden de Oscarnominaties van dit jaar aangekondigd. Opvallend daarbij was hoe veel van de films er te streamen zijn. Ook in de categorie Beste Documentaire zijn alvast drie van de vijf films te streamen. Summer Of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) was één van onze favoriete films van 2021 en is te zien op Disney+.
Wie snel is kan twee van de andere films ook nog op VRT Nu meepikken. Attica is nog beschikbaar op VRT Nu tot 22 februari. In die film kijken overlevenden, waarnemers en experts terug naar de opstand in de gevangenis van Attica in 1971. De gewelddadige confrontatie tussen voornamelijk zwarte en latinogevangenen en de ordehandhaving vduurde vijf dagen en sloeg Amerika met verstomming. Ruim vijftig jaar na de feiten blijkt dat er nog steeds nood is aan een grondige hervorming van het systeem.
En wie nog sneller is kan ook nog Writing With Fire op VRT Nu meepikken, een derde voor een Oscar genomineerde documentaire. De titel staat nog een handvol dagen op het platform van de openbare omroep. Hierin kijken we naar de enige Indische krant die door vrouwen uit de lage kaste gerund wordt. Gewapend met hun smartphones proberen Meera en haar journalisten te breken met de tradities, of het nu gaat om nationale kwesties in India of in hun eigen huishouden.