Is er nog plaats voor mensen? Vacatures die AI vermelden fors in de lift op LinkedIn

Artificiële intelligentie is een onvermijdelijke technologie geworden in ons dagelijks leven, maar ook in de zoektocht naar werk. Zowel jobzoekers als werkgevers moeten zich aanpassen aan de nieuwe realiteit.

In het nieuws: Het aantal vacatures met vermelding van AI op LinkedIn is meer dan verdubbeld (x 2,2) tussen 2021 en 2023, volgens een rapport van het professionele sociale netwerk.

 • Deze stijging is bijzonder opvallend in Frankrijk (x 2,8), Duitsland (x 2,6) en het Verenigd Koninkrijk (x 2,3).
 • Dit is zichtbaar in alle sectoren van werk.
 • Het niveau van de gevraagde vaardigheid in AI varieert sterk. Sommige vacatures vereisen expertise in AI-ontwikkeling, terwijl andere eenvoudigweg basisvaardigheden vereisen.

Jobcreatie of -destructie?

Het is vermeldenswaard dat deze gegevens overeen lijken te komen met een studie van Deutsche Bank die ingaat tegen de doemdenkers.

 • Veel studies van prestigieuze instellingen (Goldman Sachs, het IMF, het WEF…) voorspellen het verdwijnen van duizenden jobs als gevolg van de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie in de professionele wereld.
 • Maar volgens Deutsche Bank hebben nieuwe technologieën doorgaans tot gevolg dat er banen worden gecreëerd.
 • Het is echter nog afwachten of het verschil tussen de nieuwe en verdwijnende banen positief zal blijven voor de mens.
 • Wat zeker is, is dat de jobzoeker zich moet aanpassen aan AI, anders zal hij eindeloos naar werk zoeken zonder enige aanbieding te ontvangen. Zelfs de meest basale vaardigheden maken het verschil op LinkedIn. “Degenen die AI niet omarmen, zullen als achterblijvers worden beschouwd“, aldus Masayoshi Son, de CEO van SoftBank.

AI trekt kandidaten aan

Dat is nog niet alles: Vacatures die AI vermelden, leiden ook tot grotere interesse bij de kandidaten zelf.

 • “Vacatures op LinkedIn die kunstmatige intelligentie of generatieve AI vermelden, hebben de afgelopen twee jaar een groei van 17 procent in sollicitaties gezien in vergelijking met vacatures die dat niet doen,” aldus het LinkedIn-rapport.
 • Bovendien is 89 procent van de professionals geïnteresseerd in het gebruik van AI in hun werk. 57 procent zegt meer te willen weten over deze technologie.
 • Sinds 2016 is het aantal LinkedIn-leden dat zichzelf bekwaam acht in AI vermenigvuldigd met negen. Het is echter nog maar de vraag of deze vaardigheden echt zijn – dat is een andere discussie…
 • En sinds de lancering van ChatGPT in november 2022 is “het tempo van het toevoegen van AI-vaardigheden op LinkedIn bijna verdubbeld”, zegt Olivier Sabella van LinkedIn aan zakenzender CNBC

“Wat betreft de populariteit van vacatures die AI vermelden, zijn kandidaten slim. Ze laten zien dat ze naar kansen willen gaan waar die zijn. Daarom zou ik zeggen dat het voor de meeste bedrijven noodzakelijk is om op zijn minst een basisstrategie voor AI in vacatures te delen, om concurrerend te blijven op de markt.”

Erin Scruggs, directeur talentwerving bij LinkedIn

(nd/evb)

Meer
Lees meer...