Amerikaanse tv-zender ABC dreigde Oscars te cancelen als er geen aanpassingen kwamen

Eind deze maand, op 27 maart, is het voor de 94ste keer tijd voor de Academy Awards. Zoals elke keer, wordt de ceremonie ook dit jaar rechtstreeks uitgezonden op de Amerikaanse tv-zender ABC. Al was dat bijna niet het geval, aangezien de zender de organisatie verplichte om een aantal Oscars te laten vallen in de uitzending. Als ze dat niet deden, dan dreigde ABC de show te cancelen.

Vorige week raakte bekend dat niet alle Oscars zouden worden uitgedeeld tijdens de ceremonie. Van acht categorieën zou de winnaar off-screen bekend gemaakt worden, en dat zorgde zowel bij fans als bij de industrie zelf voor heel wat ongenoegen. Columnist Scott Feinberg van The Hollywood Reporter laat nu weten dat die keuze werd gemaakt door zender ABC en niet door The Academy zelf. Op die manier willen ze de tv-show terug aantrekkelijker maken.

Kijkcijfers

Volgens Feinberg, die met verschillende bronnen binnen The Academy sprak, dreigde de zender ABC ermee de show te cancellen als er geen 12 (!) categorieën geknipt zouden worden. De kijkcijfers van de Oscars vallen namelijk al jaren tegen en met een nieuwe aanpak wil de zender de show terug aantrekkelijker maken. En in die aanpak is dus geen plek voor alle uitreikingen.

Uiteindelijk maakte The Academy bekend dat er 8 Oscars off-screen zouden uitgereikt worden, waaronder die voor Beste montage, Beste productieontwerp, Beste geluid, Beste make-up en haar, Beste originele muziek en de drie Oscars voor kortfilm (film, animatie en documentaire). Die prijzen zullen nu dus al voor de televisieshow worden verdeeld.

Reacties

De veranderingen moeten er voor zorgen dat de show eindelijk weer aandacht krijgt van over heel de wereld. De laatste jaren zijn de kijkcijfers opmerkelijk gezakt en is er nog weinig interesse in het concept en de ceremonie. Naast een aantal ontevreden reacties van zowel mensen uit de industrie als fans, waren er ook een aantal mensen die het opnamen voor de Academy. “De ceremonie MOET veranderen als het zijn plek op de commerciële zender wil behouden”, klonk het bij Howard Cohen, hoofd van het Amerikaans productiebedrijf Roadside Attractions. We zijn alvast benieuwd of de show er dit jaar terug levendiger en interessanter zal uitzien.

De Oscaruitreiking vindt plaats op zondag 27 maart 2022.

Meer
Lees meer...