Uitzending van de Oscars op televisie wordt grondig ingekort: acht beeldjes niet meer live uitgereikt

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) heeft een zeer drastische ingreep gedaan in de hoop om de steeds verder dalende kijkcijfers van de Oscaruitreiking tegen te gaan. Op de 94ste Academy Awards eind maart zullen 8 van de 23 beeldjes niet live tijdens de uitzending uitgereikt worden. Die maatregel moet zorgen voor een kortere ceremonie waarbij de focus komt te liggen op meest prestigieuze Oscars.

De kijkcijfers van de Academy Awards zijn al enkele jaren in steile val. Terwijl in 2010 nog zo’n 41,62 miljoen Amerikanen naar de ceremonie keken, zakte dat aantal tien jaar later in 2020 naar 23,6 miljoen. Vorig jaar kon de show zelfs maar 9,85 miljoen Amerikanen voor de buis lokken, een absoluut dieptepunt.

Oscars proberen redden

De organisatie van de ooit zo prestigieuze filmprijzen zoekt dan ook al even naar een manier om die dalende trend om te buigen. Zo kwamen ze tegemoet aan de vraag om meer diversiteit bij de stemgerechtigden door heel wat leden uit te nodigen om lid te worden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Ook werd de voorbije jaren geëxperimenteerd met het al dan niet gebruiken van een presentator tijdens de ceremonie.

Dit jaar komt de organisatie zelfs met de volledig nieuwe categorie #OscarsFanFavorite. De winnaar van die prijs zal helemaal bepaald worden door de fans zelf. Zo hoopt de Academy ook de grote, succesvolle blockbusters bij de Oscars te betrekken. In de traditionele categorieën grijpen die populaire films namelijk zo goed als altijd naast Oscarnominaties, iets waar regelmatig kritiek op komt.

Kortere liveshow

Een andere veel gehoorde kritiek op de Oscaruitreiking is dat de hele show veel te lang duurt. De laatste decennia duurt heel de ceremonie samen meestal tussen de drie en vier uur. Om die duur fors in te korten zullen acht Oscars niet meer live tijdens de uitzending worden uitgereikt. Het gaat om de Oscar voor Beste montage, Beste productieontwerp, Beste geluid, Beste make-up en haar, Beste originele muziek en de drie Oscars voor kortfilm (film, animatie en documentaire). Die prijzen zullen een uur voor de liveshow uitgedeeld, waarna korte gemonteerde beelden tijdens de eigenlijke uitzending getoond zullen worden. Dat schrijft The Hollywood Reporter op basis van een brief die alle leden van de Academy ontvangen hebben.

Dat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences zo’n drastische beslissing neemt, toont hoe groot de wanhoop is rond de lage kijkcijfers voor de Oscars. In 2018 moesten ze een gelijkaardig voorstel namelijk nog terugtrekken door massale kritiek uit de filmindustrie. Ook nu is weer veel kritiek te horen, zowel van mensen in de filmwereld, als van fans op sociale media.

Meer
Lees meer...