Oscars 2022 krijgen voor het eerst in vier jaar weer een presentator

De 94ste editie van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars, zullen dit jaar doorgaan op zondag 27 maart. Het event zal worden uitgezonden op de Amerikaanse zender ABC en deze keer zal er wel een presentator aanwezig zijn, voor de eerste keer sinds 2018. Wie die nieuwe presentator zal worden is voorlopig nog onbekend.

Dat de Oscars dit jaar wél een presentator zullen hebben kondigde Craig Erwich, de baas van Hulu en ABC Entertainment, deze week aan, meldt CBS. De Academy kondigde ook aan dat Glenn Weiss voor de zevende keer zou terugkeren om de awardshow te regisseren, maar wie de nieuwe presentator zal worden is echter nog niet bekend.

Al zou volgens enkele geruchten de jonge Britse acteur Tom Holland hiervoor in aanmerking komen. De 25-jarige Spider-Man-acteur liet zelf ook al weten een grote interesse te hebben om te presenteren, maar dan eerder iets meer in de toekomst gezien zijn huidige drukke filmschema, schrijft ScreenRant.

Grote kritiek

De Oscaruitreiking zelf heeft de afgelopen jaren verschillende veranderingen ondergaan na steeds meer negatieve commentaren te hebben gekregen over de presentatoren en hun format in het recente verleden. De ceremonie van 2021, die in april in plaats van februari werd gehouden vanwege de pandemie, bereikte een dieptepunt in de kijkcijfers, met een daling van meer dan 50 procent ten opzichte van de ceremonie in 2020.

Komiek Jimmy Kimmel was de laatste persoon die de Oscars presenteerde en nam de felbegeerde rol twee jaar na elkaar op zich, namelijk in 2017 en in 2018. Hiervoor ontving hij wel over het algemeen positieve recensies. Andere gastheren en/of -vrouwen in het afgelopen decennium waren Chris Rock (2016), Neil Patrick Harris (2015), Ellen DeGeneres (2014), Seth MacFarlane (2013), Billy Crystal (2012) en James Franco/Anne Hathaway (2011). De optredens van MacFarlane en Franco/Hathaway werden gezien als een poging van ABC en de Academy om een jonger publiek aan te trekken, maar critici gaven die optredens op zijn zachtst gezegd geen hoge cijfers.

Een ondankbare job

Ooit beschouwd als de grootste eer voor een presentator in Hollywood (vooral in het tijdperk van de vaste gastheren Bob Hope en Johnny Carson), wordt het presenteren op de Oscars in het huidige tijdperk van sociale media nu meer gezien als een ondankbare job. Daarnaast komt er non-stop kritiek op wie er ook op het podium staat. Maar het echte einde van de lijn voor een Oscar-presentator kwam in 2019, toen komiek en acteur Kevin Hart werd aangekondigd voor de rol. Hart besloot later af te haken, nadat er hem werd gevraagd om zich te verontschuldigen voor zijn teruggevonden homofobe tweets. De Oscaruitreiking ging daarom dat jaar door zonder presentator en is sindsdien ook zonder presentator gebleven.

Dus tot 2022 experimenteerden de Oscars met het no-host format, waarbij sommige shows aan elkaar geregen werden met muzikale nummers, terwijl andere elke presentatie begonnen met een monoloog. Maar de 93ste editie van de Academy Awards zag een historisch laag kijkersaantal volgens Variety. En ABC hoopt om die trend dit jaar om te kunnen keren.

De ceremonie van 2022 keert dus terug naar haar gebruikelijke plaats in het Dolby Theater in het Hollywood & Highland Center in Hollywood, na de uitgestelde Oscars van vorig jaar, die werden uitgezonden vanuit het Union Station in het centrum van Los Angeles. De Oscarnominaties worden op 8 februari bekendgemaakt.

Meer
Lees meer...