AI doet beter bij het stellen van diagnoses en scoort hoger op empathie dan artsen

Een systeem van artificiële intelligentie (AI) dat is getraind om medische gesprekken te voeren, heeft de prestaties van menselijke artsen geëvenaard of zelfs overtroffen bij het praten met gesimuleerde patiënten en het opnoemen van mogelijke diagnoses op basis van de medische geschiedenis van de patiënten. 

Waarom is dit belangrijk?

Deze vooruitgang in AI-technologie kan een revolutie betekenen in de gezondheidszorg, met potentieel om toegang tot medische zorg te democratiseren en kwaliteit van diagnostiek te verbeteren.


In het nieuws. Het systeem, genaamd AMIE, is een experimentele chatbot gebaseerd op een groot taalmodel van Google, schrijft Nature. AMIE staat voor Articulate Medical Intelligence Explorer.

  • AMIE is getest met acteurs die patiënten simuleerden. Het heeft aangetoond dat het de vaardigheden van menselijke artsen kan evenaren of overtreffen in het diagnosticeren van aandoeningen, gebaseerd op patiëntengeschiedenis.

Zoom in. AMIE heeft een gelijke hoeveelheid informatie verkregen tijdens medische interviews als menselijke dokters en scoorde hoger op empathie.

  • De AI overtrof menselijke dokters in 24 van de 26 criteria voor gesprekskwaliteit. Daaronder beleefdheid en het uitleggen van de aandoening en behandeling.
  • Het systeem heeft een nog niet eerder vertoonde capaciteit voor diagnostische dialogen en het nemen van klinische geschiedenis.

Zoom out. Het gebruik van AI in de geneeskunde is een complexe taak, waarbij het nabootsen van een arts zijn vermogen om een medische geschiedenis op te nemen en te gebruiken voor een diagnose een uitdaging is.

  • Er zijn bedenkingen over mogelijke vooroordelen in het systeem. Ook de ethische aspecten van het testen op mensen met echte medische problemen roept vragen op.
  • Hoewel AMIE nog experimenteel is en verre van klinisch gebruik, toont deze ontwikkeling de immense potentie van AI in de gezondheidszorg. Niet alleen qua diagnostische nauwkeurigheid, maar ook in het bieden van empathische patiëntenzorg.
  • De volgende stappen omvatten het verder onderzoeken van mogelijke vooroordelen en ethische kwesties.
Meer
Lees meer...