Nieuwe AI-tool dubt iedereen perfect in verschillende taal

Het scala aan mogelijkheden dat AI biedt is absoluut nog niet bekend. Elke dag verbaast die technologie ons met nieuwe toepassingen. Kunstmatige intelligentie kan nu bijvoorbeeld ook gebruikt worden om mensen te dubben in eender welke taal.

Waarom is dit belangrijk?

Doordat AI voor meer en meer zaken gebruikt kan worden, vrezen sommigen dat hun job binnenkort zal verdwijnen. De technologie kan bepaalde taken veel sneller en nauwkeuriger uitvoeren dan de mensen. Daarenboven kunnen bedrijven AI gebruiken om in de kosten te snoeien.

De essentie: Een nieuwe AI-tool kan het begin van het einde betekenen voor vertalers en stemacteurs, voornamelijk zij die series en films dubben.

  • De tool komt van HeyGen, een platform om video’s te maken. Beginnend met een eenvoudige tekst kun je een video vanaf nul maken, inclusief een realistische avatar die de ingevoerde tekst voordraagt.
  • Maar nu biedt het platform ook een tool aan waarmee je een persoon in een dozijn talen kunt dubben, waarbij de mondbewegingen worden aangepast om de illusie te creëren.
  • Het resultaat is echt indrukwekkend: de stem van de persoon wordt gekopieerd en aangepast aan het accent van de gekozen taal en de lipsynchronisatie is perfect, zoals je hieronder kunt zien.

Concreet: Een eenvoudige video van 30 seconden is alles wat je nodig hebt. Je kunt het zelf uitproberen.

  • Op dit moment zijn er slechts tien talen beschikbaar (Amerikaans en Brits Engels, Spaans, Frans, Hindi, Italiaans, Duits, Pools en Portugees).
  • De video moet in mp4-, QuickTime- of webm-formaat zijn en niet langer dan 5 minuten.
  • Vervolgens kies je de uitvoertaal en wacht je geduldig tot de tool de aangepaste video creëert, waarin de gesproken taal is gewijzigd.

Een revolutie?

De illusie is zo sterk dat de kans groot is dat dergelijke AI-tools snel de aandacht van Hollywood zullen trekken, wat tot verontwaardiging bij de stemacteurs kan leiden.

  • Zij zouden zich kunnen aansluiten bij de schrijvers en acteurs die enkele weken geleden het werk hebben neergelegd toen producenten interesse toonden in het gebruik van AI om scripts te schrijven of acteurs te vervangen door totaal fictieve avatars of eenvoudige kopieën.
  • De stemacteurs zijn niet de enigen die moeten vrezen voor hun toekomst. Deze AI-tool zou ook in andere omstandigheden nuttig kunnen zijn, bijvoorbeeld tijdens een interview. Vertalers zouden daardoor in de kou kunnen komen te staan.

Het goede nieuws is dat de AI-tool zich nog in een experimenteel stadium bevindt en er is geen garantie dat het ooit zijn weg naar Hollywood zal vinden. Maar het zou dom zijn om er niet over na te denken of je er niet op voor te bereiden, omdat het gebruik van dergelijke tools economisch gezien zinvol kan zijn. En als dit type AI zich verder ontwikkelt, kunnen we ons voorstellen dat het in staat zal zijn om menselijke emoties perfect te kopiëren.

(ns,kg)

Meer
Lees meer...