Andrew Tate nu ook geband op TikTok en YouTube

Nadat Andrew Tate enkele dagen geleden zijn accounts op Facebook en Instagram verloor, is hij nu ook geband op TikTok en YouTube. De voormalige kickbokser kwam de laatste weken in opspraak voor zijn controversiële uitspraken. Veel van de uitspraken van Tate worden gezien als misogyn en ableist, daarnaast wordt hij ook verdacht van verkrachting en mensenhandel.

Het worden ongetwijfeld productieve tijden voor Andrew Tate, want hij kan niet meer afgeleid worden door sociale media. De voormalige kickbokser is nu namelijk ook z’n toegang tot TikTok en YouTube kwijt. Eerder werd Tate al geband op Twitter, Facebook en Instagram en nu komen daar dus nog de twee videoapps bij.

Andrew Tate

De Brits-Amerikaanse Andrew Tate is een voormalige kickbokser, die in 2016 te zien was in de Britse versie van Big Brother. Tate moest het huis toen verlaten nadat beelden de ronde deden waarop te zien was hoe hij een vrouw sloeg met een broeksriem. Later brachten zowel Tate als de vrouw in kwestie een statement uit waarin ze zeiden dat alles met wederzijdse toestemming gebeurde. 

Later groeide Tate uit tot een fenomeen op sociale media. Dat deed hij voornamelijk door misogyne uitspraken te doen en andere statements waarmee hij telkens de controverse opzoekt. Enkele van de uitspraken van Tate zijn dat vrouwen thuis moeten blijven en dat ze niet mogen autorijden. Daarnaast is hij ook van mening dat vrouwen het bezit zijn van mannen. Vrouwen die het slachtoffer zijn van verkrachting moeten volgens hem dan weer “zelf verantwoordelijkheid dragen voor het incident”. 

Zelf wil hij enkel vrouwen tussen de 18 en de 19 jaar daten, want op hen kan hij “een blijvende impact maken”. Vrouwen die bijvoorbeeld 25 of 26 zijn (we herinneren jullie er even aan dat Tate zelf 35 is), hebben volgens Tate al te veel meegemaakt en te veel “d*ck” gehad. Daarnaast liet Tate ook al weten dat “depressie geen echte ziekte is” en dat mensen die zich depressief voelen “gewoon moeten verdergaan met hun leven”. Mensen die in therapie gaan, zijn volgens Tate dan weer “nutteloos”. Het dragen van een mondmasker tijdens de coronapandemie zou iets zijn voor lafaards. Terwijl mensen die geen mondmasker dragen “moedig zijn en ballen hebben”.

@h3_podcast Ok great the word 'imprint' is ruined for me forever #andrewtate ♬ original sound – H3 Podcast

Verkrachting

Hoewel veel van deze opmerkingen gezien zouden kunnen worden als “een overdreven internet-persona” of een typetje dat Tate speelt, trekt hij deze dingen ook door in zijn dagelijkse leven. Zo wordt Tate beschuldigd van verkrachting. Dat is volgens hemzelf 40 procent van de reden waarom hij enkele jaren geleden verhuisde naar Roemenië. Daar zou het makkelijker zijn om aan deze beschuldigingen te ontsnappen. 

Daarnaast zouden er eerder dit jaar huiszoekingen hebben plaatsgevonden in het huis van Tate in Roemenië. Daarbij zou het niet enkel gegaan zijn over de beschuldigingen van verkrachting, maar ook om beschuldigingen van mensenhandel. Er zouden twee vrouwen, een Amerikaanse en een Roemeense, gevonden zijn in zijn huis die daar tegen hun wil opgesloten werden.

Sociale media

Ondanks die beschuldigingen is Tate wel nog steeds razend populair op sociale media. Maar daar zal hij nu zelf niets meer kunnen delen. Twitter greep enkele maanden geleden al in. Vlak nadat Tate tweette dat vrouwen “verantwoordelijkheid moesten dragen wanneer ze verkracht werden”, werd zijn account geblokkeerd. Vorige week verloor hij de toegang tot zijn accounts op Meta-platformen Facebook en Instagram. En nu laten ook TikTok en YouTube weten dat Andrew Tate niet meer welkom is.

Zowel TikTok als YouTube lieten weten dat de video’s van Andrew Tate ingingen tegen hun gebruikersvoorwaarden. “Misogynie is een haatdragende ideologie die niet getolereerd wordt op TikTok”, klonk het bij een woordvoerder van de app. YouTube, dat accounts die gelinkt werden aan Tate blokkeerde, liet dan weer weten dat de accounts video’s deelden die ingingen tegen verschillende gebruikersvoorwaarden. Daarbij benadrukte YouTube ook dat Tate in de toekomst ook geen nieuwe accounts zal kunnen aanmaken.

Reactie Tate

Tate reageerde zelf al op de ban. Hij deed dat in een statement aan NBC News. “Het is heel jammer dat oude video’s van mij, waarin ik een komisch typetje speelde, uit de context zijn getrokken”, vertelde Tate. “Deze werden vervolgens uitvergroot tot op het punt waarop mensen compleet valse verhalen over mij zijn beginnen geloven.”

De ban van Tate zelf betekent echter niet dat hij volledig verdwenen is van sociale media. Fans en tegenstanders van Tate delen namelijk geregeld video’s. Op TikTok werden video’s met de hashtag #AndrewTate zo al bijna 14 miljard keer bekeken. Ook op YouTube zijn nog steeds talrijke video’s van Tate te vinden. Die worden geüpload door fans die hem aanmoedigen of tegenstanders die zijn uitspraken aanvechten.

Meer
Lees meer...