Anna Sorokin, waarop Netflixreeks ‘Inventing Anna’ gebaseerd is, wil podcast maken tijdens huisarrest

Anna Sorokin zit niet langer in de gevangenis. Sinds de Netflixreeks Inventing Anna kent iedereen het verhaal van de Russische Anna Sorokin die naar de Verenigde Staten trok en daar iedereen wist te overtuigen dat ze een Duitse erfgename was. Haar straf voor oplichting zat ze al uit, maar nu zat ze in de gevangenis door een vervallen visum. Maar sinds vorige week is ze “vrij” en heeft ze grote plannen.

Anna Sorokin, die je waarschijnlijk beter kent onder de naam Anna Delvey, zit momenteel in de Verenigde Staten onder huisarrest. De rechter had haar borgsom op 10.000 dollar (10.310 euro) gezet en Sorokin kon dat bedrag, mede dankzij Netflix, zelf betalen. Nu verblijft ze onder huisarrest en mag ze ook geen sociale media gebruiken. Maar ze heeft al andere plannen.

Tweede gevangenisstraf

Zoals ook te zien was op het einde van Inventing Anna, werd Anna Sorokin veroordeeld tot een geldboete en een gevangenisstraf. Daardoor verbleef ze van april 2019 tot februari 2021 in de gevangenis. Amper een maand na haar vrijlating werd ze opnieuw opgepakt. Deze keer door Immigration and Customs Enforcement (ICE). Haar visum was niet in orde, waardoor ze illegaal in de Verenigde Staten verbleef.

Sorokin werd opnieuw opgesloten. Begin dit jaar kreeg ze te horen dat ze de Verenigde Staten definitief moest verlaten en terug moet keren naar Duitsland. Maar dat vocht ze opnieuw aan. En met succes. Haar borgsom werd vorige week op 10.000 dollar (10.310 euro) gezet, een bedrag dat ze makkelijk kon betalen. Anna Sorokin kreeg van Netflix een bedrag van maar liefst 320.000 dollar (326.420 euro) om haar levensverhaal te mogen verfilmen.

Helemaal vrij is ze nog niet, want Sorokin moet wel onder huisarrest blijven. Ze staat onder elektronisch toezicht en kan haar woning dus niet verlaten. Daarnaast mag ze ook geen sociale media gebruiken en mag ze ook geen derden uit haar naam laten posten. Toch lijkt ze zich niet te gaan vervelen.

Podcast en boek

Tijdens de eerste dagen van haar huisarrest heeft Anna Sorokin al een interview gegeven aan The New York Times. Daarin vertelde ze over hoe ze haar huisarrest zal spenderen. In de eerste plaats blijft ze haar deportatie aanvechten. Hoewel ze nu niet langer in de gevangenis moet verblijven, moet Sorokin nog steeds de Verenigde Staten verlaten en terugkeren naar Duitsland. Maar daar is ze het dus nog steeds niet mee eens. “De deportatie aanvaarden zou gewoon de bevestiging zijn van het beeld dat ik een oppervlakkig persoon ben, die enkel geeft om obscene rijkdom en dat is simpelweg niet waar”, vertelt ze in het interview.

Daarnaast zal ze zich ook met andere dingen bezighouden. “Ik ben met van alles bezig. Zo werk ik nu aan mijn eigen podcast met verschillende gasten voor elke aflevering. Maar voorlopig zijn die plannen nog niet concreet. Het was moeilijk om iets kwaliteitsvol op te nemen vanuit de gevangenis.”

“Ik werk ook aan een boek”, voegt Sorokin nog toe. “Ik zou graag iets doen met de hervorming van het rechtssysteem om de moeilijkheden van andere jonge vrouwen aan te kaarten.”

Meer
Lees meer...