Apple heeft concrete plannen voor goedkopere AR/VR-headset: Dit is wat je mag verwachten

De met veel show voorgestelde Apple Vision Pro moet nog effectief op de markt komen, maar ondertussen worden de plannen van Apple voor een goedkopere augmented reality-headset steeds concreter. Dat toestel zal heel wat minder kosten, maar uiteraard zal het wel enkele features missen.

In het nieuws: Apple houdt nog steeds vol dat het zijn AR/VR-bril Apple Vision Pro dit jaar nog op de markt zal brengen, ondanks verschillende berichten over productieproblemen. Volgend jaar zou het bedrijf dan een goedkopere mixedrealityheadset lanceren. Een AR-bril, die gebruikers een hele dag zouden kunnen dragen, is dan weer on hold gezet door technische problemen. Dat meldt Bloomberg.

Wat ging eraan vooraf? Begin juni stelde Apple eindelijk zijn langverwachte AR/VR-headset voor. De Apple Vision Pro was naar schatting zeven jaar in de maak en is dan ook zeer high-end. Dat weerspiegelt zich ook in de richtprijs van 3.499 dollar in de Verenigde Staten.

  • Het gaat hierbij om een bril die augmented reality (AR) en virtual reality (VR) combineert. VR toont een volledig virtuele werkelijkheid en wordt onder andere gebruikt om te gamen. AR legt dan weer beelden en extra informatie over de bestaande werkelijkheid.

Wat mogen we in de toekomst verwachten? 

  • Apple droomt er al lang van om een AR-bril uit te brengen die gebruikers heel de dag door kunnen dragen. Het gaat om een product dat vergelijkbaar is met de geflopte Google Glass. Aanvankelijk zou die AR-bril al in 2023 gelanceerd worden, later werd die launch uitgesteld tot 2025 en ondertussen zou het project zelfs helemaal stilliggen. Vooral technische moeilijkheden om een AR-bril te maken die comfortabel is en lijkt op een gewone bril liggen hier aan de oorzaak van.
  • De aandacht van Apple ligt op dit moment op het op de markt brengen van een goedkopere versie van de eerder aangekondigde Apple Vision Pro. Dat toestel, dat de naam Apple Vision One zou krijgen, zal volgens de geruchten tussen de 1.500 en 2.500 dollar kosten. Om die goedkopere prijs mogelijk te maken, zullen enkele features verdwijnen. Zo zou de goedkopere AR/VR-headset minder camera’s en sensors hebben en zal het gebruikmaken van iPhone- in plaats van Mac-chips. Volgens de huidige berichten zal deze goedkopere mixedrealityheadset in 2024 of begin 2025 voorgesteld worden.
Meer
Lees meer...