Aster Nzeyimana haalt uit naar ‘Telefacts’ na reportage over Bart De Pauw: “Lize werd gebruikt voor sensatie”

Afgelopen week wijdde VTM in het programma Telefacts Nu een hele reportage aan de zaak rond Bart De Pauw. Daarin werden enkele van de “seksueel getinte” berichten getoond die De Pauw stuurde naar de actrice Lize Feryn. Maar Lize’s vriend, VRT-sportjounalist Aster Nzeyimana, is daar niet over te spreken.

In Telefacts Nu werd een reconstructie getoond van de zaak rond televisiemaker Bart De Pauw. Hij werd eind 2017 ontslagen bij de VRT nadat verschillende vrouwen klacht tegen hem indienden over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

“Geframed”

In de reportage van Telefacts Nu werden gesprekken getoond tussen Bart De Pauw en Lize Feryn. Daarin is te merken dat de actrice meegaat in de flirterige toon van De Pauw. Maar dat is volgens Lize’s vriend Aster Nzeyimana een vertekend beeld. Hij geeft zijn mening in een lange post op Instagram en een reeks tweets.

“Het meest kwalijke aan die Telefacts-uitzending is dat ze de sms’en van Lize zwaar geframed hebben”, zo klinkt het. “Ze hebben moedwillig belangrijke, bezwarende en intimiderende delen weggelaten, en het laten lijken alsof Lize gretig meedeed met die seksuele toon van BDP.”

Net zoals de VRT eerder ook al zei, geeft Aster aan dat de reportage vooral het standpunt van De Pauw toont en niet dat van de slachtoffers. “Over de machtsverhouding die voor een ongelooflijk ongemakkelijke positie zorgt bij een piepjong meisje wordt zelfs niet gesproken.”

Sensatie

Volgens Aster koos VTM eerder voor sensatie dan een juiste weergave van de feiten. “Het integrale gesprek, dat in het dossier zit, toont echter een heel ander beeld. Het is daarom uiteraard dat het Openbaar Ministerie heeft geoordeeld om BDP door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Te vervolgen. Dat zouden ze natuurlijk nooit doen als het maar was wat Telefacts uitzond.”

Hij verwijst ook naar de nieuwe deal van VTM met Koeken Troef, het productiehuis dat Bart De Pauw in 2009 oprichtte. “Ik hoop ergens dat mensen slim genoeg zijn om dat te begrijpen. Dat Telefacts ook nu sensatie verkiest boven waarheid, de slachtoffers slechts pionnen in een lelijke strijd om 12 miljoen. De gloednieuwe deal tussen Koeken Troef en VTM roept bijgevolg deontologische vragen op.”

Gefabriceerd gesprek

Volgens Aster werden de sms-en die getoond werden in de reportage niet in die volgorde of context gestuurd. Daardoor lijkt het alsof de actrice zou overdrijven en dat ze eigenlijk het recht niet heeft om De Pauw aan te klagen. “Ondertussen moet Lize zich verantwoorden voor een gesprek dat nooit in die volgorde, in die context en met die zogezegd flirterige toon heeft plaatsgevonden. En dat suckt, en is zwaar unfair voor iemand die haar nek uitsteekt om grensoverschrijdend gedrag een halt toe te roepen.”

Aster eindigt met de bedenking dat de reportage niet alleen schadelijk is voor de slachtoffers van Bart De Pauw, maar ook voor andere slachtoffers van seksueel wangedrag. “Ik maak me vooral zorgen over welke boodschap dit uitstuurt naar toekomstige slachtoffers: Ze tonen dat men terecht schrik moeten hebben om met hun verhaal naar buiten te komen. En dat een karrevracht aan haatberichten en dreigmails hun deel zal zijn.”

Bekijk hier de post van Aster op Instagram:

Ook Bart De Pauw zelf brak zijn sociale media-stilte dit weekend met deze post:

Meer
Lees meer...