Advocaat Bart De Pauw: “Hij wordt opnieuw veroordeeld vóór het proces”

Michaël Verhaeghe, de advocaat van Bart De Pauw, heeft gereageerd op het naar buiten treden van de negen vrouwen die het slachtoffer werden van intimidatie. Volgens hem wordt De Pauw nu opnieuw veroordeeld op basis van beschuldigen die nog niet bewezen zijn. Op die manier wordt De Pauw al gezien als schuldig nog voor er een oordeel is gevallen in de zaak.

Volgende week start in Mechelen het proces tegen Bart De Pauw. Vandaag is bekend geraakt dat negen vrouwen in dat proces zullen getuigen tegen de televisiemaker. Het gaat daarbij om beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, stalking en elektronische overlast.

Bart De Pauw

De zaak rond televisiemaker Bart De Pauw begon eind 2017. In volle MeToo-periode ontsloeg de VRT toen verrassend hun kijkcijferkanon na meerdere klachten. De Pauw zelf klaagde toen al aan dat hij die klachten niet mocht inkijken en zich dus niet voldoende kon verdedigen. Hij hield ook altijd zijn onschuld staande en ontkent alles.

Toch waren er voor het parket duidelijk meer dan genoeg bewijzen want dat besloot eind mei 2020 om Bart De Pauw te vervolgen. De tv-maker beweerde toen opgelucht te zijn omdat hij zo de kans kreeg zijn verhaal te doen. Ook zouden de aanklagers dan niet langer anoniem zijn. Hij weigerde zelfs de kans om zijn proces te ontlopen door bemiddeling.

Ondertussen heeft Bart De Pauw de kans gehad om zijn meer dan 4.000 pagina’s tellende dossier in te kijken en weet hij dus ook wie hem waarvan beschuldigt. Op 14 januari zal ook de rest van de wereld die namen te horen krijgen. Dan staat de agendazetting van het proces tegen hem gepland. Daar zal de datum van het eigenlijke proces bepaald worden.

Negen vrouwen

Vandaag raakte bekend dat Bart De Pauw tijdens het proces oog in oog zal komen te staan met negen vrouwen die hem beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Na een perslek vanmorgen, kwamen de negen vrouwen zelf naar buiten.

Het gaat om Maaike Cafmeyer, Cathérine Ongenae, Liesa Naert, Dymphne Poppe, Ellen Lloyd, Lize Feryn, Ella-June Henrard, Jenka Van de Voorde en Helena De Craemer. “We zijn opgelucht dat de rechtszaak eindelijk van start gaat. En toch betreuren we dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen. Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt. Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt.”

“We hopen dat deze zaak op een eerlijke en respectvolle manier tot een goed einde wordt gebracht. Hopelijk kan het andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag sterken om aan de alarmbel te durven trekken. Wij zullen ons verder onthouden van enige commentaar in de media. We willen dan ook vriendelijk vragen om onze privacy en die van onze naasten te respecteren”, lieten ze in een gemeenschappelijk persbericht weten.

Advocaat De Pauw: “Opnieuw veroordeeld voor proces”

Michaël Verhaeghe, de advocaat van Bart De Pauw, heeft op de gebeurtenissen van vandaag. Daarbij betreurt hij het dat de negen vrouwen nu de publieke opinie beïnvloeden en zo De Pauw al veroordelen nog voor het proces. “Bart is alweer veroordeeld nog voor het proces begonnen is. Het blijft ons verbazen dat Bart in de media én in het persbericht voor de zoveelste keer veroordeeld wordt op basis van beschuldigingen, waarvan niemand weet of ze überhaupt waar zijn en waarover het echte debat nog moet gevoerd worden.”

“Zoals in alle strafzaken gaat het om de feiten, in hun juiste geheel geplaatst. Wij hebben hier veel over te vertellen en zullen dat doen voor de rechtbank. Dat is voor ons de enige plek voor een correct en sereen debat over schuld en onschuld”, zo klinkt het.

“We zijn eveneens tevreden om in het persbericht van het Instituut van Gelijkheid van Vrouwen en Mannen te lezen dat ze beslist hebben om de zaak ook voor te behouden voor de rechtbank, niettegenstaande de interviews van de afgelopen maanden en gisteren nog in een bekend weekblad door Liesbeth Stevens, adjunct-directrice van het Instituut.”

Meer
Lees meer...