Bart De Pauw mag de klachten die tot zijn ontslag leidden nog steeds niet inkijken

Bart De Pauw mag de klachten die tot zijn ontslag leidden nog steeds niet inkijken

Bart De Pauw krijgt voorlopig geen toegang tot de enveloppe met klachten op basis waarvan de VRT eind vorig jaar onmiddellijk de samenwerking met hem stopzette. De VRT reageert dat ze de beslissing van justitie begrijpen.

Televisiemaker Bart De Pauw mag de enveloppe met klachten over zijn seksueel, grensoverschrijdend gedrag voorlopig niet inkijken. Hij had daar een aanvraag voor ingediend. De kamer van inbeschuldigingstelling van Antwerpen wil eerst alle betrokkene horen via een aparte procedure voor ze een beslissing nemen.

(Tom Lenaerts zei begin dit jaar dat de straf, die De Pauw krijgt, niet in verhouding tot de feiten, die hij gepleegd heeft.)

Beroepsgeheim

De VRT had zich tegen het verzoek van De Pauw verzet omdat de inhoud onder het beroepsgeheim van de preventieadviseur valt. De Openbare Omroep meldt dat ze de reactie van de kamer van inbeschuldigingstelling begrijpen. “Zo behouden alle partijen hun recht op verdediging”, klinkt het in een officieel bericht. “Om de sereniteit van het debat te bewaren, zal de VRT geen verdere communicatie hierover doen.”

(Enkele maanden geleden raakte bekend dat De Pauw in stilte aan nieuwe show bezig is.)

Geen fysieke aanrandingen

Bart De Pauw liet op 9 november 2017 met een videoboodschap aan Vlaanderen weten dat de VRT de samenwerking met hem onmiddellijk stop gezet had na anonieme meldingen over ongepast gedrag van hem. De Pauw hield altijd vol dat het niet om fysieke aanrandingen ging, maar eerder om flirterige sms’jes.

“Medewerkers van de VRT en medewerkers van productiehuizen moeten in een veilige omgeving kunnen werken, niet in een situatie van angst”, liet de VRT in de nasleep van het incident weten. “De slachtoffers hebben aangegeven dat ze in een verstikkende situatie zaten, dat ze niet weg konden.” De Pauw ontkende alles. Het programma Twee tot de zesde macht met De Pauw als quizmaster werd zonder pardon afgevoerd.

Twee dagen later werd er een huiszoeking uitgevoerd in de gebouwen van de VRT. Daarbij werd de verzegelde omslag in beslag genomen. Koeken Troef, het voormalig productiehuis van Bart De Pauw, was enkele maanden geleden genoodzaakt om mensen af te danken als gevolg van zijn dossier. Hij nam eerder ontslag als zaakvoerder.

De video-aankondiging van Bart De Pauw:

Gesponsorde artikelen