Belg wint prestigieuze fotoprijs in Australië met sprookjesachtig bostafereel

Een sprookjesbos, een waterparadijs of gewoon hemel nummer zeven in Australië: de Belg Kevin De Vree legde het vast op de gevoelige plaat en wekte daarmee de internationale aandacht.

Drie jaar is Kevin De Vree uit Erpe-Mere intussen bezig met fotografie, maar dat zou je aan zijn werk niet merken. Zijn foto van watervallen en een paddenstoelentrap in het Lamington National Park in Australië kreeg de eerste prijs in de categorie Botanical voor de Australian Geographic Nature Awards. Een andere foto, van een zwarte kuifmakaak in Sulawesi, Indonesië, ving een zilveren medaille. De prijs is omgerekend zowat 900 euro waard, maar staat hoog aangeschreven.

“We waren drie weken op vakantie in Australië”, zegt De Vree aan Business AM. “Het had er net enkele dagen hard geregend, en dat had een prachtig effect op de natuur om ons heen. Ik verwachtte elk moment elfjes, het was zo sprookjesachtig dat ik me opnieuw een kind voelde.” Hij zette het bos op foto en de adembenemende plaat greep ook de jury van de prijs bij de keel.

Kevin De Vree
Kevin De Vree

Twee prijzen

Gouden medaille dus. En er was nog leuk nieuws, want ook in de categorie Beschermde Dieren kreeg De Vree erkenning. Een tweede plaats voor een donkere, sfeervolle foto van een zwarte kuifmakaak in zijn natuurlijke habitat.

“Op vakantie in Sulawesi gingen we specifiek op zoek naar deze makaak, die bedreigd wordt, zowel door een steeds kleiner wordende habitat als door de mens. De bevolking eet de makaken namelijk, het is een delicatesse, maar ook een statussymbool.”

Fulltime fotograaf is De Vree niet. “In coronatijden, met het reisverbod en dergelijke, is het moeilijk.” Daarnaast is hij biotechnoloog. Drie jaar geleden begon hij met onderwaterfotografie. Pas een jaar geleden stuurde hij ook foto’s in voor wedstrijden. Met succes: De Vree is al geshortlist in Italië, Indonesië en nu dus Australië.

De foto’s van De Vree zijn te vinden op de website Beyond and Below, daar kan u trouwens ook het werk van zijn partner Nele Ruyters bewonderen. Ook zij pikte recent nog een gouden medaille op in Siena, Italië.

Meer
Lees meer...