Left Right
scrollTop top

Belgisch voetbal blijft gestaakt tot en met 31 juli


Jan Breydel
© Shutterstock

Het organiseren van sportevenementen blijft tot en met 31 juli verboden. Dat maakte premier Sophie Wilmès bekend tijdens een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. Het ziet er dus niet naar uit dat onze nationale voetbalcompetitie, de Jupiler Pro League snel zal worden heropgestart.

Slecht nieuws voor de voetballiefhebber. Ondanks de aanhoudende druk uit de voetbalwereld blijft het nog zeker tot en met 31 juli verboden om sportwedstrijden te organiseren. Of de competitie daarna opnieuw van start kan gaan, staat nog niet vast. Dat verduidelijkte Vlaams minister-president Jan Jambon in een interview met VRT NWS. “Voor die beslissing moeten we de evolutie van de curve in de gaten houden”, klinkt het.

Ook voetbalwedstrijden achter gesloten deuren zouden geen optie zijn. “Voetbal is een contactsport waarbij de regels van social distancing onmogelijk gerespecteerd kunnen worden. In dat geval zou het sport zijn met heel andere spelregels”, verklaart Jambon. Het ziet er dus naar uit dat het onmogelijk wordt om het voetbalseizoen 2019-2020 af te werken.

Financiële opluchting

Hoewel deze maatregelen niet geheel onverwacht zijn, zullen de voetbalclubs uit de Jupiler Pro League ongetwijfeld opgelucht adem halen. Nu niet zij, maar de regering de beslissing hebben genomen om niet meer te voetballen is er sprake van ‘overmacht’. Concreet wil dat zeggen dat de voetbalclubs het huidige tv-contract met Telenet niet meer hoeven terug te betalen. Het zou gaan om een bedrag van 23 miljoen euro.

De Pro League lijkt de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad dan ook te respecteren. Om verdere schade te vermijden wordt er bovendien gewerkt aan een noodplan. Zo zou er werkgroep opgericht zijn om de sportieve en financiële gevolgen van de coronacrisis te bestuderen. Voor meer informatie moeten we afwachten tot 15 mei. Op die dag communiceert de Pro League over de genomen maatregelen.

Bundesliga

Hoewel voetbal met social distancing onmogelijk zou zijn, gaat de voetbalcompetitie in Duitsland wel opnieuw van start. Zowel de deelstaten als de federale regering van bondskanselier Angela Merkel gaven groen licht voor de organisatie van voetbalwedstrijden. Hierdoor zou de nationale voetbalcompetitie van het land, de Bundesliga, hervat worden op 15 mei.

Om de gezondheidsrisico’s te beperken zullen de wedstrijden plaatsvinden onder zeer strikte voorwaarden. Zo gaan de overige 9 speeldagen door achter gesloten deuren en onderzoekt de Bundesliga of het mogelijk is om te voetballen met een mondmasker.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  112.547.616
 • Aantal
  doden
  2.497.865
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  760.809
 • Aantal
  doden
  21.988