Belgische architect ontwerpt het prachtige Parijs van de toekomst

Vincent Callebaut Architectures

Dat de steden er in 2050 compleet anders zullen uitzien, staat buiten kijf. Hoe juist, dat zullen we dan pas weten. Maar de Parijse overheid heeft een bekend architectenbureau nu wel al de opdracht gegeven om uit te tekenen wat mogelijk is.

Het stadsbestuur van Parijs wil de Franse hoofdstad de komende jaren een pak groener maken. Eerder liet de socialistische burgemeester Anne Hidalgo al weten dat ze vervuilende dieselwagens uit de stad wil bannen tegen 2020, en dat de meest centrale districten volledig autoloos moeten worden. Al die maatregelen moet de volgende dertig jaar nog veel verder uitgewerkt worden, en dus werd het architectenbureau van Vincent Callebaut, een Belg, gevraagd om eens een mogelijk ontwerp te maken.
Vincent Callebaut Architectures
In het 2050 Paris Smart City-project zou de Parijse uitstoot van broeikasgassen tegen het midden van deze eeuw met maar liefst 75 procent zijn afgenomen. Dat zou onder meer bereikt moeten worden door woontorens uit te rusten met zonnecellen en hitteschilden, die dan elektriciteit moeten opwekken en water moeten opwarmen. Ook regenwater moet verzameld worden en uiteindelijk elektriciteit opwekken, alvorens het bepaalde functies van kraantjeswater kan vervangen.
Vincent Callebaut Architectures

Je had het waarschijnlijk zelf ook al wel opgemerkt, maar volgens de ontwerpen zal de stad er enorm groen uitzien. Er is dan ook plaats voor verticale parken die uitgerust zijn met bioreactoren op basis van algen en bamboetorens met groentetuinen.

Vincent Callebaut Architectures

Het vele groen in de stad heeft ook nog andere functies. Zo moet een corridor van 23 kilometer door het hart van Parijs ervoor zorgen dat de smog weggefilterd wordt.

Vincent Callebaut Architectures

Het is onwaarschijnlijk dat de ontwerpen van VCA uiteindelijk ook waarheid worden in Parijs, toch zeker in deze tijdsspanne. Maar het toont wel aan hoe steden ecologisch uitgebreid kunnen worden, en tegelijk de hogere inwonersaantallen kunnen ondersteunen.

Vincent Callebaut Architectures

De studio van Vincent Callebaut heeft trouwens soortgelijke projecten ontworpen die wel al in aanbouw zijn, zoals in Casablanca.

Vincent Callebaut Architectures
Meer
Lees meer...