Belgische nieuwssites digitaal gegijzeld door cyberaanval van het ‘Syrian cyber army’

Belgische nieuwssites digitaal gegijzeld door cyberaanval van het ‘Syrian cyber army’

Wie deze middag de nieuwssites van Mediahuis en de Franstalige omroep RTBF bezocht was eraan voor de moeite. Een cyberaanval trof gericht raak. In een persbericht heeft de ‘Syrian Cyber Army’ de verantwoordelijkheid opgeëist.

De websites van Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en L’Avenir … Ze gingen allemaal offline rond drie uur deze middag.

“We hadden meteen door dat het om een aanval van buitenaf ging”, zegt Frank Jaspers, woordvoerder van Mediahuis aan De Redactie. “Door de maatregelen die we dit weekend hebben genomen, konden we het probleem snel oplossen. Dit weekend kampten we met een totaal ander probleem, dat was puur technisch. Wat we vandaag meemaken, staat hier volledig los van.”

De ‘Syrian Cyber Army’ heeft via een persbericht de verantwoordelijkheid van de aanval intussen op zich genomen. Ze zeggen hiermee de Belgische aanval op het dorp Hassajek in Syrië te wreken. “We hebben de Belgische media aangevallen die de verschrikkelijke daden van hun luchtmacht in Syrië verbergen.” Afsluiten doen ze met: “Syria… Allah en Assad protect it”.

Cyberaanvallen blijven zich opstapelen

Het was Rusland dat Belgische strijdkrachten beschuldigde van een aanval op een Syrisch dorp. Die aantijging werd door Minister van Defensie Steven Vandeput meteen ontkend. Het ‘Syrian Cyber Army’ is Russisch gezind en wordt ook gefinancierd vanuit Rusland. De aanval zou vanuit Turkije uitgevoerd zijn.

Het federaal parket is ingelicht maar er zou nog geen onderzoek gestart zijn op federaal niveau, zo meldt Het Nieuwsblad. Vrijdag kregen ook al Amerikaanse bedrijven zoals Netflix en Twitter af te rekenen met cyberaanvallen. Hackers blijken dus een steeds groter probleem te worden.

Gesponsorde artikelen