De bestbetaalde YouTuber van 2020 is … 9 jaar oud

De 9-jarige Ryan Kaji is voor het derde jaar op rij de bestbetaalde streamer op YouTube. Kaji verdiende bijna 30 miljoen dollar met het uitpakken van speelgoed.

Het zal je kind maar zijn: de 9-jarige Texaan steekt alleen al dit jaar zowat 30 miljoen dollar in zijn spaarvarken. Dat doet hij door immens populaire unboxing videos uit te zenden. Daarin pakt Kaji speelgoed uit: de mix van verrassing en enthousiasme blijkt een onweerstaanbaar effect te hebben op kinderen van alle leeftijden.

Franchise

Hoewel de filmpjes alleen al Kaji het jaarsalaris van een goed boerende CEO opleveren, is dat niet de grootste bron van zijn inkomsten. Hij heeft namelijk ook een eigen kleding- en accessoirelijn. Dat speelgoed en de pyjama’s, onder andere te krijgen bij Marks en Spencer, leverden ook al 200 miljoen dollar op. Niet slecht voor kledij met een labeltje met Ryan’s World erop.

Het kanaal van Kaji bestaat intussen sinds 2015. De toen 4 jaar oude Kaji zou gevraagd hebben aan zijn ouders waarom andere kinderen wel te vinden waren op YouTube en hij niet. De rest is geschiedenis. Met een speciale vermelding voor de ouders van Kaji, natuurlijk. Want zij, niet de 9-jarige, stampten het hele businessmodel uit de grond.

Het ouderpaar, originele achternaam Guan, heeft intussen 9 YouTubekanalen onder de paraplu van Ryan’s World. Die laatste is nog steeds de populairste. Het kanaal heeft 41,7 abonnees en 12,2 miljard views. De populairste video, Huge Eggs Surprise Toys Challenge, heeft meer dan 2 miljard views, dat is meteen goed voor een comfortabele plaats in de top 100 van meest bekeken YouTube-video’s.

Onderzoek

Hoge bomen vangen veel wind, dat weet ook de familie Kaji intussen. De handelscommissie van de Verenigde Staten heeft namelijk ook naar Ryan’s World gekeken. Volgens hen staat er sluikreclame op het kanaal en dat is verboden. ‘Bijna 9 procent van de Ryan ToysReview-video’s hadden een product in beeld dat tegen betaling werd aanbevolen’. Die producten zijn gericht naar kleuters en die kunnen het verschil niet zien tussen reclame en review, weet de US Federal Trade Commission. Daarnaast komt er ook consequent veel ongezonde voeding aan bod.

Er is dus een onderzoek gestart naar de Kaji’s, al zal een boete wellicht het laatste zijn waar de familie zich zorgen over maakt. Ze hebben namelijk wel betere dingen te doen. Zo is er een film in de maak bij Nickelodeon.

De tweede bestverdienende YouTuber is een nieuwkomer in de top 10: Mr Beast. De 22-jarige Jimmy Donaldson verdiende 24 miljoen dollar. Hij staat bekend om zijn stunts. Hij heeft zichzelf al eens ingevroren en deelt ook regelmatig grote sommen geld uit aan mensen die deelnemen aan zijn stunts. Donaldson heeft ook deals met onder andere gamedeveloper Electronic Arts.

Op de derde plaats staat het kanaal Dude Perfect. Het stunttrio verdient samen elk jaar 23 miljoen dollar.

Lees ook:

Meer
Lees meer...