Dit zijn de 15 beste kerstfilms op Netflix in 2021

Kerstmis komt eraan en tijdens de koude winterdagen is er natuurlijk niets gezelliger dan met een dekentje en een warm drankje in de zetel te kruipen voor een kerstfilm . Netflix zette dit jaar meer dan ooit in op kerstfilms en dit zijn onze favorieten uit het aanbod van de streamingdienst.

1. Love Actually (2003)

Beginnen doen we met een absolute topper in het genre. Love Actually werd gemaakt in 2003 en keert elk jaar tijdens de kerstperiode eventjes terug naar Netflix. Deze romantische komedie volgt acht verschillende verhalen over vriendschap en liefde. Hoewel het aanvankelijk lijkt dat deze verhalen niet zo bijster veel met elkaar te maken hebben, wordt al snel duidelijk dat de levens van alle personages op de ene of de andere manier met elkaar verbonden zijn.

De film kan rekenen op een absolute sterrencast met onder andere Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson en Rowan Atkinson. Ondertussen is het al 18 jaar geleden dat de film verscheen – ja, we worden oud – , maar hij blijft heerlijk.

2. The Holiday (2006)

Nog zo’n heerlijke romantische komedie in een kerstjasje is The Holiday. Deze film uit 2006 vertelt het verhaal van de Britse Iris (Kate Winslet) en de Amerikaanse Amanda (Cameron Diaz), die in een poging om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur van hun leven tijdelijk van huis wisselen. Ze hebben allebei hun tegenslagen gekend op liefdesvlak en zijn klaar voor een nieuwe start. Ze wagen de sprong in het ongewisse en brengen hun kerstvakantie door in elkaars huis aan de andere kant van de wereld.

Als er een film is waar je een warm gevoel van krijgt, dan is het wel The Holiday. Het is een typische en – we moeten het toegeven – voorspelbare romcom. Want naast de topactrices Cameron Diaz en Kate Winslet, zijn ook de mannelijke hoofdrolspelers niet van de minste. Jack Black en Jude Law spelen de love interests van dienst. Jack Black speelt de rol van Miles. Hij is een goedlachse, lieve man met gevoel voor humor en het hart op de juiste plaats. Maar het is vooral Jude Law die ongetwijfeld je hart zal veroveren. Zijn personage Graham is namelijk de droom van elke vrouw. Knap, succesvol, maar vooral poeslief en zorgzaam. Noem het een real life Disneyprins waar je sowieso geen nee tegen zal kunnen zeggen.

Wie The Holiday wil zien, moet er wel snel bijzijn want de film verdwijnt op 1 januari 2022 van Netflix.

3. Love Hard (2021)

De eerste echte Netflixfilm in dit rijtje is het gloednieuwe Love Hard. Deze film verscheen eerder dit jaar op Netflix en vertelt een modern kerstverhaal. We maken kennis met Emily (Nina Dobrev) een – volgens de kerstfilmtraditie – hopeloze single. Via een datingapp leert ze de knappe en charmante Josh kennen. Al snel neemt ze het impulsieve besluit om hem op te zoeken voor de kerstdagen, maar daarbij komt ze voor een verrassing te staan. Josh (Jimmy O. Yang) ziet er namelijk niet zo uit als op zijn foto’s op de datingapp.

Love Hard is Catfish meets kerstfilm, wat het vernieuwend maakt. Maar het blijft wel een heerlijke traditionele en hartverwarmende film over hoe je niets aan jezelf hoeft te veranderen om de liefde van je leven te kunnen vinden.

4. A Christmas Prince (2017) / The Christmas Prince: The Royal Wedding (2018) / A Christmas Prince: The Royal Baby (2019)

A Christmas Prince was in 2017 een van de eerste kerstfilms die Netflix zelf produceerde. Ook hier krijgen we weer een typisch, romantisch verhaal, maar is dat stiekem niet wat we willen van een kerstfilm? A Christmas Prince gaat over Amber Moore (Rose McIver), een jonge journaliste die het verhaal moet schrijven over prins Richard van Aldovia (Ben Lamb). Prins Richard staat op het punt om gekroond te worden als de nieuwe koning van Aldovia, nadat z’n vader overleed. Maar hij heeft de reputatie van een losbol, die meer geïnteresseerd is in vrouwen dan in de troon. Dat vraagt om een reportage. Amber trekt naar Aldovia om te werken aan een verhaal rond deze scandaleuze prins, maar al snel wordt duidelijk dat niet alle geruchten kloppen.

De film werd positief ontvangen, dus volgden er nog twee films in de reeks. In 2018 verscheen A Christmas Prince: The Royal Wedding en nog een jaar later A Christmas Prince: The Royal Baby. Je kan al raden wat er in die twee films staat te gebeuren. Heel origineel zijn de drie films niet, maar de kerststemming is wel helemaal aanwezig.

5. Dr. Seuss’ How The Grinch Stole Christmas (2000)

Een absolute kerstklassieker is Dr. Seuss’ How The Grinch Stole Christmas. De film met Jim Carrey in de hoofdrol als groen monster dat Kerstmis met een ongeziene passie haat is al meer dan 20 jaar oud, maar blijft hilarisch. Dr. Seuss’ How The Grinch Stole Christmas is gebaseerd op het klassieke verhaal van Dr. Seuss uit 1957. De film speelt zich af in Whoville, waar de Whos wonen die allemaal gepassioneerd zijn door Kerstmis. Maar één inwoner heeft een bloedhekel aan Kerstmis: The Grinch. Hij woont samen met zijn hond op een hoge berg in de buurt van het dorp waar hij z’n snode plannetjes smeedt om Kerstmis voor iedereen te verpesten. Maar dat is buiten de zesjarige Cindy Lou (Taylor Momsen) gerekend. Zij wil The Grinch tonen dat Kerstmis wél leuk is.

Hoewel Dr. Seuss’ How The Grinch Stole Christmas een film is die zich richt op kinderen, zit hij vol met dubbelzinnige mopjes, waardoor het ook voor volwassenen een topfilm blijft. Maar ook voor Dr. Seuss’ How The Grinch Stole Christmas moet je er snel bijzijn. Op 29 december verdwijnt de film namelijk uit de catalogus van Netflix.

6. Holidate (2020)

Holidate is opnieuw een productie van Netflix. De film gaat over Sloane Benson (Emma Roberts), de eeuwige single van haar familie. Doordat ze altijd de enige single aan de kersttafel is, heeft ze een afkeer gekregen voor Kerstmis. Ze leert per toeval Jackson (Luke Bracey) kennen en de twee sluiten een pact om elkaars date te zijn tijdens de feestdagen. Maar al snel begint Sloane meer te voelen voor haar ‘holidate‘.

Holidate is een leuke film die opnieuw een modernere invulling is van een klassieke romantische kerstfilm. Het is het typische “de vonk slaat over tussen twee wildvreemden tijdens de kerstdagen”-verhaal, maar het speelt zich voor één keer niet enkel af tijdens de kerstdagen, maar ook op andere feestdagen doorheen het jaar.

7. Single All The Way (2021)

Dit jaar pakte Netflix ook uit met z’n eerste LGBTQ+-kerstfilm. Single All The Way is een kerstfilm van 13 in een dozijn en heeft eigenlijk een heel gelijkaardig verhaal als dat van Holidate. Maar het feit dat de love triangle – of is dat bij kerstfilms een love denneboom – van dienst bestaat uit drie mannen en waarbij hun geaardheid nooit in vraag wordt gesteld of voor problemen zorgt, maakt het geheel wel weer vernieuwend.

De film volgt Peter (Michael Urie). Nadat hij jaar na jaar de enige single op het kerstfeest van z’n familie was, kijkt hij er enorm naar uit om zijn vriend Tim (Steve Lund) mee te nemen naar z’n familie. Maar net voor Kerstmis ontdekt hij dat z’n vriend getrouwd is. Om niet opnieuw alleen naar z’n familie te gaan, overtuigt hij z’n beste vriend en roommate Nick (Philemon Chambers) om met hem mee te gaan naar z’n familie en te doen alsof de vonk na al die jaren is overgeslagen. Dat plan houdt amper stand, maar toch lijkt het dankzij de mama van Peter toch een romantische kerst te worden. Zij heeft namelijk voor haar zoon een date geregeld met haar knappe spinning instructeur James (Luke Macfarlane).

Single All The Way is opnieuw een film voor de echte fans van typische kerstfilms die cliché, mierzoet en voorspelbaar zijn. Maar het feit dat het gaat om een LGBTQ+-koppel in de hoofdrol kunnen we alleen maar toejuichen.

8. Klaus (2019)

Klaus is de eerste geanimeerde kerstfilm op dit lijstje. Hier krijgen we geen typisch romantisch verhaal, maar wel eentje over de Kerstman en de manier waarop hij z’n cadeautjes rondbrengt. We maken kennis met Jesper Johansen. Hij is de ietwat luie zoon van de de baas van de koninklijke post. Hij krijgt de taak om op het eiland Smeerensburg 6.000 brieven te verdelen in een jaar tijd. Als dat hem niet lukt, misloopt hij z’n erfenis. Maar de mensen op het eiland maken veel ruzie en hebben geen tijd om brieven te schrijven. Maar dan komt Jesper Klaus tegen. Hij geeft hem een tekening van een van de kinderen van Smeerensburg. Vervolgens laat Klaus Jesper een cadeautje afleveren bij de jongen. Het nieuws gaat snel de ronde en de kinderen van Smeerensburg sturen massaal brieven naar Klaus in de hoop ook een cadeautje te krijgen.

Je kan Klaus zien als een origin story van de Kerstman, waarbij je te weten komt waarom de man elk jaar z’n speelgoed aan de kinderen uitdeelt. Het is een film van Spaanse makers die wel in het Engels gesproken is. De film werd de eerste animatiefilm van Netflix die genomineerd werd voor een Oscar.

9. The Princess Switch (2018) / The Princess Switch: Switched Again (2020) / The Princess Switch: Romancing The Star (2021)

Nog een kersttrilogie van Netflix is die van The Princess Switch. De film haalde voor z’n verhaallijn de mosterd bij The Parent Trap en The Holiday, die we eerder al tegenkwamen op dit lijstje. Twee meisjes die elkaar niet kennen, merken dat ze als twee druppels water op elkaar lijken en beslissen om van plaats te ruilen. En daar komen ze in contact met de mannen in elkaars leven. De film kreeg twee vervolgfilms, waarvan de laatste dit jaar verscheen.

Vanessa Hudgens, die je waarschijnlijk vooral kent als Gabriella uit High School Musical, speelt de twee (en later zelfs drie) hoofdrollen en doet dat voortreffelijk. Het verhaal is misschien niet zo origineel en de gelijkenissen met andere films zijn groot, maar het blijft een leuke film om te kijken onder een fleecedekentje met een warme chocomelk in je hand.

10. Arthur Christmas (2011)

Arthur Christmas is opnieuw een animatiefilm gericht op kinderen, maar hij is ook voor volwassenen zeker de moeite. De film geeft een antwoord op de vraag “Hoe kan de kerstman alle cadeautjes bezorgen in één nacht?”. Blijkbaar zit er dus een hele machine achter de Kerstman. Maar, zoals dat gaat met machines, is een foutje snel gebeurd. Zo wordt er één cadeautje vergeten en is er dus één kind zonder kerstcadeau. Daarom gaat Arthur, met de hulp van de gepensioneerde Kerstman, op de ouderwetse manier op tocht om het laatste kerstcadeautje toch op z’n bestemming te krijgen.

Arthur Christmas is een grappige en hartverwarmende animatiefilm, die, zoals we eerder al zeiden, perfect is voor jong en oud.

11. The Holiday Calendar (2018)

The Holiday Calendar is opnieuw een eigen productie van Netflix. Een hedendaags liefdesverhaal in een kerstjasje. Het vertelt het verhaal van Abby (Kat Graham), een aspirerende fotografe die vooral op zoek is naar de liefde. Van haar opa krijgt ze een adventskalender cadeau, maar niet zomaar eentje. De kalender lijkt haar te sturen in de richting van haar volgende liefde.

The Holiday Calendar is alweer een mierzoet kerstverhaal, maar door de jonge en herkenbare personages voelt het wel moderner aan dan de gemiddelde romantische kerstfilm.

12. The Christmas Chronicles (2018) / The Christmas Chronicles 2 (2020)

The Christmas Chronicles is misschien wel de meest traditionele kerstfilm op dit lijstje. Geen romantische komedie dus deze keer, maar een verhaal van kinderen die oog in oog komen te staan met de Kerstman. Teddy en Kate zijn de typische broer en zus, die niets liever doen dan elkaar te plagen. Maar op kerstavond komen ze per toeval de Kerstman tegen, die z’n slee breekt. Door de kapotte slee mislopen mogelijk miljoenen kinderen hun kerstcadeautjes. Dus moeten Teddy, Kate en de Kerstman op zoek naar een oplossing.

The Christmas Chronicles is een typische kerstfilm die wel op een interessante manier inspeelt op de realiteit. Zo maakt de Kerstman kennis met Uber, vloggen en andere moderne tendensen. Leuk extraatje, voor de film deed Netflix beroep op de makers van kerstklassieker Home Alone en Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. In 2020 kreeg The Christmas Chronicles al een vervolg: The Christmas Chronicles 2.

13. Office Christmas Party (2016)

Misschien wel de meest atypische kerstfilm in het rijtje is Office Christmas Party. In deze film is de hoofdrol weggelegd voor Jennifer ‘Rachel van Friends‘ Aniston. Zij werkt in een groot bedrijf waar een gigantisch kerstfeestje wordt georganiseerd dat al heel snel, heel hard uit de hand loopt.

Office Christmas Party is meer een komedie dan een kerstfilm en heeft bij momenten zelfs iets weg van films als The Hangover. Verwacht je aan doldwaze toestanden en vooral een kerstfeestje waar jouw bedrijf nog een puntje aan kan zuigen.

14. Elf (2003)

Nog zo’n film die niet kan ontbreken op dit lijstje is Elf. In die film ontdekt de elf Buddy (Will Ferrell) dat hij niet is zoals de andere elfen met wie hij opgroeide. Buddy is namelijk niet echt een elf, maar een mens die als baby werd geadopteerd door de Kerstman. Buddy wil zijn echte vader leren kennen en trekt daarvoor naar New York, maar de drukke stad is helemaal nieuw voor hem.

Elf is een hilarische kerstfilm waarin je verschillende acteurs zal herkennen. Zo doen naast Will Ferrell, ook Zooey Deschanel en Peter Dinklage mee in de film.

15. Christmas with the Kranks (2004)

Afsluiten doen we met nog een klassieker in het genre: Christmas with the Kranks. Deze film uit 2004 kan vooral rekenen op een sterrencast met onder andere Tim Allen en Jamie Lee Curtis. We volgen de familie Krank. Zij ontdekken dat ze, wanneer ze kerst dit jaar overslaan, ze genoeg geld kunnen sparen voor een cruise naar de Caraïben. Maar de buurt, die verzot is op kerst, is geen fan van het idee van de Kranks en proberen hen toch te overtuigen om mee kerst te vieren. Maar de familie blijft koppig bij z’n standpunt. Tot hun dochter plots laat weten dat ze toch kerst komt vieren en ze halsoverkop alles moeten voorbereiden.

Christmas with the Kranks is een typische komische kerstfilm die zelfs 17 jaar nadat hij verscheen geweldig blijft om bij te ontspannen tijdens de kerstdagen.

Is al dat kerstgedoe niet zo aan jou besteed, dan vind je hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...