‘Big Brother’: Stapten in de eerste seizoenen ook zoveel deelnemers vrijwillig uit het spel?

Dit seizoen zijn er al vier mensen vrijwillig naar huis vertrokken in Big Brother. Dat terwijl er nog maar drie mensen naar huis zijn gestemd. Is dit een nieuwe tendens of gebeurde dat in de eerste seizoenen ook al?

Het werd dit weekend een waar slagveld in Big Brother. Nadat eerst Jowi aangaf dat hij het huis wilde verlaten, stelde Big Brother de bewoners voor een ultimatum. Ofwel gingen ze het experiment vanaf nu voor de volle 100 procent aan, ofwel kregen ze vijf minuten om hun spullen te pakken. Daarop vertrokken maar liefst drie mensen vrijwillig uit het huis.

Vier vrijwillige vertrekken

Door het vertrek van Jowi, Daniëlle en Nathalie dit weekend staat de teller van vrijwillige vertrekkers nu op vier. Nederlander Theo gaf er namelijk al na twee weken de brui aan. Hij vond het te saai en werd “doodongelukkig” in het huis.

Afgelopen vrijdag deelde Jowi met de groep dat hij het huis wilde verlaten. In samenspraak met de productie werd toen beslist dat hij nog twee dagen zou blijven. Jowi speelde al langer met het idee om te vertrekken en hakte vrijdag de knoop door. Maar het was niet alleen Jowi die twijfelde aan z’n deelname. De sfeer in het huis was duidelijk niet optimaal. Daardoor stelde Big Brother de groep voor een ultimatum: ofwel zouden ze het experiment volledig aangaan, ofwel mochten ze meteen hun spullen pakken en vertrekken. Op dat moment vertrok Jowi naar huis, maar ook Daniëlle en Nathalie pakten hun koffers en verdwenen uit Big Brother.

Afgelopen seizoenen

Is dit nu een nieuw fenomeen? Of vertrokken er in het verleden ook zoveel deelnemers uit Big Brother? Wij doken eens in het archief en kwamen het volgende te weten.

Seizoen 1 (2000): Eén vrijwillig vertrek

Al in het allereerste seizoen van Big Brother vertrok er een deelnemer vrijwillig uit het Big Brother-huis. Het ging toen om – what’s in a name? – Nathalie. Zij kreeg boegeroep te horen van het publiek en kon daar moeilijk mee om. Later werd ook duidelijk dat haar vriend in de gevangenis belandde. In het eerste seizoen van Big Brother hadden de bewoners gesprekken met psychologen die niet gefilmd werden. Daarbij werden ze op de hoogte gebracht van gebeurtenissen in hun familie- en vriendenkring.

Aanvankelijk werd Nathalie nog omgepraat door haar medekandidaten en de huispsycholoog, maar een dag later vertrok ze alsnog uit het spel. Nathalie verbleef bijna 2 maanden in het Big Brother-huis.

Seizoen 2 (2001): Vier vrijwillige vertrekken

In het tweede seizoen vertrokken in totaal vier personen vrijwillig uit het Big Brother-huis. Als eerste ging het om Eric en Liesel, zij vluchtten samen weg uit het huis. Eric had te veel honger en Liesel miste haar vrijheid. Om hun exit wat meer drama te geven, gingen ze niet weg langs de deur, maar kropen ze op het dak om zo te vluchten. Beiden zaten op dat moment nog geen twee weken in het Big Brother-huis.

Later datzelfde seizoen vertrok ook Lincy uit het huis. Maar de exit van Dirk was waarschijnlijk de meest memorabele. Hij vertrok na wat de geschiedenisboeken inging als “het ijsblokjesfeest”. Dat was een feestje waarop de bewoners heel wat alcohol kregen. Ze speelden toen een spelletje waarbij ze een ijsblokje met de mond moesten doorgeven en dat eindigde in een heus orgie. Die nacht belandden verschillende deelnemers met elkaar in bed. Waaronder ook Dirk. De dag later schaamde Dirk zich te hard voor z’n acties en ging hij vrijwillig naar huis.

Seizoen 4: Vijf vrijwillige vertrekken

Na een derde seizoen waarin niemand vrijwillig het huis verliet, vertrokken er in het vierde seizoen vijf mensen vrijwillig uit het Big Brother-huis. Na amper 9 dagen in het spel vertrok Sadia naar huis. Ze was het niet eens met een straf die ze kreeg van Big Brother en besloot er dan maar de brui aan te geven. Op de 14de dag vertrok Tom uit het huis na een ruzie. Hij deed dat door dramatisch de deur open te schoppen.

Op de 23ste dag van Big Brother vertrokken Gioia en Katja vrijwillig uit het spel. De laatste vertrekker was Hannes. Hij vertrok na 35 dagen vrijwillig omdat Big Brother weigerde zijn favoriete nummer te spelen.

Big Brother VIPS (2006): Drie vrijwillige vertrekken

In 2006 werden twaalf bekende Vlamingen opgesloten in het Big Brother-huis om de kijkers warm te maken voor het nieuwe seizoen. Ze moesten het amper tien dagen volhouden in het huis, maar voor drie bewoners was dat te lang.

Zangeres Petra vertrok al op de eerste dag omdat haar ex Javier in het huis binnenkwam. Op dag 7 vertrok judoka Ingrid Berghmans naar huis en Ivan Heylen gaf er op dag 8 de brui aan.

Nederland

De vertrekkers van Big Brother dit jaar zijn allemaal Nederlanders, waardoor het ook interessant kan zijn om eens naar de Nederlandse editie te kijken.

In de zes Nederlandse seizoenen vertrokken in totaal elf deelnemers vrijwillig naar huis. Daarbij was er ook enkele jaren een systeem waarbij je een geldbedrag kreeg wanneer je naar huis ging.

Meer
Lees meer...