‘Big Brother’: Wij spraken met winnaar Bart: “Was blij geweest met 4 weken in het huis”

Bart is zaterdagavond gekroond tot winnaar van Big Brother 2023. Hij haalde het in de finale van zijn medebewoners Jolien en Jason en wordt daarmee de eerste Belgische winnaar. Bart gaat daardoor naar huis met 73.388 euro. Wij spraken hem over zijn grote avontuur, zijn mooiste en minder mooie momenten en we kregen ook enkele tips voor toekomstige kandidaten.

87 dagen geleden deed Bart als een van de tien originele kandidaten zijn intrede in het Big Brother-huis. Zaterdagavond kwam hij er als allerlaatste uit. “Ik had drie maanden geleden totaal niet als doel om te winnen. Ik hoopte enkele leuke mensen te leren kennen en vriendschappen te smeden die ook na het programma zouden standhouden. Met 4 à 6 weken in Big Brother was ik al heel blij geweest, maar het is uiteindelijk drie maanden geworden”, blikt Bart terug.

Huisje in Spanje

“Zelfs tijdens de finale had ik niet verwacht dat ik zou winnen. Het is in het huis namelijk heel moeilijk in te schatten hoe de kijker denkt. Ik had wel enkele nominaties als eerste overleefd, dus daarvan had ik wel een indicatie, maar dat kan heel snel veranderen”, legt hij uit.

Met zijn overwinning won Bart niet alleen de groepspot van 68.388 euro, maar ook nog 5.000 euro die hij al eerder bij een opdracht had gewonnen. “Ik droom al lang van een huisje in Spanje, dus dat komt goed van pas, al zal ik wel nog even moeten verder sparen.”

Donderdag opnieuw werken

Hoewel Big Brother erop zit, lijkt het voor Bart niet meteen kalmer te worden. “Zaterdagavond hadden we een afterparty met alle kandidaten. Daar heb ik ook al hun families leren kennen. De komende dagen ga ik vooral proberen tijd door te brengen met mijn gezin. Maar donderdag moet ik al opnieuw gaan werken”, blikt Bart vooruit.

“Ik ga de komende tijd ook alles proberen lezen dat geschreven is op sociale media. Dat ga ik wel even gewoon moeten worden, want voor Big Brother had ik niet eens Instagram, dus dat moet ik nog leren”, zegt hij. “Ik besef dat daar positieve en negatieve dingen gaan geschreven staan, maar dat raakt mij niet. Voor mij is het vooral belangrijk wat mijn familie en mijn vrienden zeggen. Als zij zeggen dat het goed was, is dat in orde voor mij.”

Leukste en moeilijkste moment

In die 86 dagen die de 49-jarige Bart doorbracht in Big Brother beleefde hij uiteraard heel wat hoogtepunten en ook enkele mindere momenten. Toch is er één moment dat er echt bovenuit steekt. “Het leukste moment was de freeze met mijn dochter“, zegt Bart zonder twijfelen. “Ik mocht toen eigenlijk niet bewegen, maar toen Jolien mij zag, zei ze ‘pak haar maar vast’. Ik ben haar daar zo dankbaar voor. Dat was echt het mooiste moment.”

“Eén week heb ik het ook heel moeilijk gehad. Dat was toen Jason, Michelangelo en ikzelf genomineerd waren. Wij kwamen heel goed overeen met elkaar, maar je wist toen dus dat er één iemand ging moeten vertrekken”, vertelt hij.

“Altijd mijzelf gebleven”

“Ik heb van heel mijn deelname nergens spijt van en zou ook niets anders doen. Ik heb altijd mijn ding gedaan en ben mijzelf gebleven. Sommigen deden bepaalde dingen om er langer in te blijven, maar daar heb ik nooit aan meegedaan”, kijkt Bart tevreden terug op zijn deelname.

De winnaar van Big Brother 2023 heeft ook enkele tips voor eventuele toekomstige deelnemers van het programma. “Blij jezelf en verloochen je niet om een week verder te raken. Dat is denken op korte termijn en je moet kijken op lange termijn. Het gaat uiteindelijk altijd om de kijker. Zo heb ik het spel ook gespeeld. De stemmen van de kijker waren voor mij altijd belangrijker dan een nominatie of een vrijstelling kopen. Het is uiteindelijk de kijker die beslist en ik heb die dan ook laten beslissen.”

Nieuwe deelname?

Ondanks zijn goede herinneringen is de kans klein dat we Bart zelf ooit terugzien in Big Brother. “Aan de ene kant zou ik dat wel willen, maar andere kant ook niet. Voor mij was dat een leuke periode, maar ik heb natuurlijk ook een gezin. Ik denk niet dat mijn vrouw het zou zien zitten moest ik opnieuw zo lang weggaan. Voor haar was het ook zwaar. Zij heeft ook haar werk, maar moest wel meermaals naar Amsterdam rijden voor mij. Dus als het van mij afhangt, zou ik wel nog eens willen meedoen, maar ik denk dat mijn vrouw dat niet meer zou zien zitten”, besluit Bart.

Meer
Lees meer...