Braziliaans jongetje wordt geboren met twee penissen en laat dokters de grootste afsnijden

Een Braziliaanse peuter werd geboren met de aandoening diphallia. Dat is een zeldzame afwijking waarbij een man met twee penissen geboren wordt. Hij moest echter een ervan laten verwijderen, waarbij de dokters kozen voor de grootste.

De Braziliaanse jongen is één op de miljoen babyjongens die met een dubbele penis wordt geboren. Tot op heden zijn er echter slechts 100 mannen met die aandoening, diphallia genaamd, gerapporteerd. Dat melden de artsen in São Paulo, volgens The Sun.

Diphallia

Die Braziliaanse dokters kregen recent wel de kans om die zeldzame afwijking zelf van dichtbij te mogen zien. Zij kregen namelijk een amper tweejarige patiënt over de vloer die twee penissen naast elkaar had liggen. Dat wordt “volledige” diphallia genoemd. In de meeste andere gevallen gaat het enkel om het hebben van een “accessoire” penis of stomp. De Braziliaanse artsen beschreven het geval en de operatie in het Journal of Pediatric Urology.

Omdat de linker penis groter was, was het artsenteam van plan die te redden en het kleinere, rechter lid af te snijden. Beide penissen, hoewel verschillend in grootte, leken volledig te werken. Volgens de moeder van het jongetje hadden beide penissen de mogelijkheid om stijf te worden. Uit onderzoek bleek echter dat elke penis slechts één van de twee sponsachtige weefselzuilen had. Die zorgen ervoor dat de jongen een erectie zou kunnen krijgen. Daarbij ontdekten de dokters ook nog dat de jongen alleen uit de kleinere penis kon plassen. Dat werd ook door de moeder bevestigd.

De plasbuis van de grotere penis was dus te nauw om urine door te laten, meldde de Daily Mail. Daarom werd er een beslissing genomen op basis van “functionaliteit en niet op grootte”. Dat betekende dus dat de grotere penis moest worden verwijderd. De chirurgen filmden dat volledige proces in een video die ook mee werd gepubliceerd in het online tijdschrift. Voor en na de operatie is te zien hoe netjes het Braziliaanse team de linker penis heeft afgesneden en de resterende huid heeft dichtgenaaid.

Functionaliteit

Het is echter niet duidelijk hoe goed de jongen in de toekomst in staat zal zijn om erecties te krijgen. Hij heeft namelijk slechts één erectiekamer in zijn resterende penis. Artsen in Oezbekistan kregen te maken met een ander geval waarbij een zevenjarige jongen wel twee volledige en functionele penissen had. Beide penissen hadden namelijk urinebuizen en erectiel weefsel.

Maar die casusbeschrijving, gepubliceerd in Urology Case Reports, vermeldde niet expliciet of beide penissen in staat zouden zijn om stijf te worden. Het is ook onduidelijk waarom de ouders van de patiënt zeven jaar wachtten vooraleer ze de aandoening van hun kind lieten behandelen.

Volgens MedicalNewsToday is er niets dat zegt dat mannen met dubbele penissen geen normaal seksleven en kinderen kunnen hebben. Er bestaat echter een hoger risico op een disfunctie van de nieren en het colorectale systeem (dikke darm, red.). Daardoor zouden ze sneller een infectie kunnen krijgen, wat mogelijk kan leiden tot vroeg overlijden. Daarom wordt het aangeraden een van de penissen tijdig te verwijderen. Daarnaast zouden eventuele afwijkingen vanbinnen ook best gecorrigeerd worden.

Meer
Lees meer...