Britney Spears is 38 maar toch blijft ze onder voogdij van haar vader staan

Britney Spears is ondertussen 38 jaar, maar sinds haar gemediatiseerde inzinking in 2007 en 2008 staat ze onder voogdijschap van haar vader. Met de hashtag #FreeBritney riepen heel wat fans op om Spears op haar eigen benen te laten staan, maar tevergeefs, want haar 68-jarige vader Jamie Spears blijft officieel haar voogd.

Britney Spears had geprobeerd om Jodi Montgomery, een professioneel ‘zorgmanager’, als haar voogd aan te laten stellen. Daarvoor had ze een verzoek ingediend bij de rechtbank. Die wees de aanvraag pas af.

Vader Spears is al 12 jaar de bewindvoerder van zijn wereldberoemde dochter, en dus ook haar fortuin, haar gezondheid, woonplaats, gezinsleven en haar carrière. Zeker tot februari 2021 zal die situatie onveranderd blijven. De …Baby One More Time-zangeres wil echter graag zelf weer beslissen of haar doen en laten.
Bewindvoerder

Vader Spears zette vorig jaar tijdelijk nog een stap opzij, naar eigen zeggen vanwege eigen gezondheidsproblemen. Britney Spears haar gezondheidsmanager, Jodi Montgomery, nam de rol van bewindvoerder over, maar die situatie mocht van vader Spears dus niet permanent blijven.

‘Bewindvoerder’ komt in de VS overeen met wat wij hier kennen als voogd. Zo’n bewindvoerder kan aangesteld worden door een Amerikaanse rechter om de belangen te verdedigen van iemand die niet meer in staat beoordeeld wordt om zijn eigen zaken te beheren en zelf gegronde beslissingen te nemen.

Inzinking

In 2007 en 2008 kampte Britney Spears met enkele ernstige inzinkingen die grotendeels voor de camera werden vastgelegd. Ze liet zich kaal scheren en deed de gekste dingen in de openbare ruimte. Ook scheidde ze in 2007 van Kevin Federline en verloor het hoederecht over haar twee zonen.

In de juridische documenten staat dat Spears op zich niets heeft tegen het bewindvoerderschap. “Het heeft me gered van een inzinking, uitbuiting door roofzuchtige individuen en van een financiële puinhoop”, verklaarde ze eerder.

Britney Spears stond voor het laatst op de planken in oktober 2018. Nog voor de coronacrisis annuleerde ze al haar optredens en liet ze zich opnemen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Fans dagen op aan rechtbank

https://www.instagram.com/p/CDAUJiEgEsG/

Buiten de rechtbank stonden fans van Britney Spears te protesteren. Zij stelden dat de zangeres letterlijk en figuurlijk “gevangen” wordt gehouden door mensen met slechte bedoelingen. Vader Jamie Spears schildert dat soort uitspraken af als complottheorieën: “De wereld heeft geen idee. Het is aan de rechtbank om te oordelen wat het beste is voor mijn dochter. Ik moet jaarlijks elke cent verantwoorden voor de rechter. Hoe zou ik verdorie kunnen stelen.”

Een aantal trouwe fans zijn ervan overtuigd dat Britney via Instagram geheime boodschappen de wereld instuurt om haar te “bevrijden”. In die filmpjes beantwoordt ze absurde vragen met een zenuwachtig, snel stemmetje.

Meer
Lees meer...