Britney Spears na bijna 14 jaar eindelijk verlost van voogdijschap

Het was een historische dag voor Britney Spears want na bijna 14 jaar besliste een rechter in Los Angeles vrijdag om haar conservatorschap per direct op te heffen. Daarmee mag de 39-jarige zangeres voor het eerst sinds 2008 weer zelf beslissen over haar geld en heel wat andere zaken in haar leven.

Na een turbulent 2007 waarin Britney Spears kampte met mentale problemen – met als dieptepunt de beruchte paparazzifoto’s waarop de zangeres zich volledig kaal scheert – besliste een rechter in 2008 om een conservator aan te stellen voor haar. De keuze viel daarbij op haar vader Jamie Spears. Die kreeg zo niet alleen controle over de financiën en bezittingen van Britney (aanvankelijk samen met advocaat Andrew Wallet), maar ook op haar als ‘persoon’. Dat laatste kan je heel ruim zien. Het omvat onder andere beslissing nemen over heel wat alledaagse zaken zoals medische aangelegenheden en woonst.

#FreeBritney

Doordat Britney Spears zich de laatste jaren steeds vaker en feller uitspreekt tegen de macht die haar vader over haar heeft – met als climax de emotionele getuigenis die ze recent deed in de rechtbank – is er wereldwijd een #FreeBritney-beweging ontstaan. Dat zijn fans van de zangeres die willen dat ze eindelijk opnieuw controle krijgt over haar eigen leven.

De voorbije maanden bleef de juridische strijd van Britney Spears echter zonder succes, maar de 39-jarige zangeres gaf niet op en steeds vaker kwamen er enigszins hoopgevende signalen. Zij liet al meermaals verstaan te hopen ooit helemaal geen voogden meer te hebben, maar had als eerst doel om alle macht bij haar vader weg te halen.

“Voogdij beëindigd”

Door een uitspraak van een rechter in Los Angeles ziet het er nu naar uit dat Britney binnenkort haar ultieme doel zal bereiken. “Hierbij wordt de voogdij over de persoon en de nalatenschap van Britney Jean Spears beëindigd”, zei rechter Brenda Penny volgens The Guardian. Ze liet wel weten dat John Zabel, een accountant die betrokken is bij de financiële kant van het conservatorschap, tijdelijk een beperkte rol zou blijven spelen met een aantal administratieve zaken.

Na de uitspraak ontstond spontaan een feest bij de vele fans van Britney Spears die de zangeres waren komen steunen aan de rechtbank.

Meer
Lees meer...