Na de aanslagen in Brussel is het aantal passagiers dat via Brussels Airport reist, tijdelijk zo dramatisch gedaald, dat de luchthaven niet langer één van de 20 grootste in Europa is. Dat melden luchthavenvereniging ACI Europe en het Europees statiestiekenbureau Eurostat. Naar een reden voor de plotse daling moeten we niet te ver zoeken.
Met 23 miljoen passagiers mag de luchthaven van Zaventem relatief goed te doen hebben, toch ze zit niet meer in de top twintig van grootste Europese luchthavens. Nochtans stond Brussels Airport tot vorig jaar op de zestiende plaats, maar dat veranderde dit jaar dramatisch. De reden moeten we niet te ver zoeken: door de aanslagen van 22 maart dit jaar kwam er namelijk tien procent minder reizigers door de luchthaven.
Doorheen heel de Europese Unie vliegen jaarlijks 918,3 miljoen mensen, da’s een nieuw record met vijf procent extra. Het grootste stuk van die mensen gaat via de top drie grootste luchthavens: Frankfurt staat op de derde plaats, Charles De Gaulle in Parijs op de tweede, Londen Heathrow mag zichzelf de grootste noemen. Londen neemt 75 miljoen reizigers voor haar rekening, dat is iets minder dan tien procent.
In het onderzoek van Eurostat zitten twee landen die eigenlijk niet tot de Europese Unie behoren: Zwitserland en Noorwegen, maar hun nationale luchthavens zitten wel in de statistieken omdat ze tot het Europese vasteland behoren. Twee andere landen die eigenlijk wel (deels) op Europees territorium vallen, worden dan weer niet meegeteld: Rusland en Turkije. Dat zou de statistieken nochtans ook veranderen: in Ataturk Airport (Turkije) passeren elk jaar 41 miljoen reizigers, eigenlijk is die dus groter dan Frankfurt.