BTS was in 2020 wereldwijd de best verkopende artiest

De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) maakt elk jaar bekend welke artiesten het meeste albums en singles verkochten in het afgelopen jaar. Vandaag maakte de IFPI de top 10 van 2020 bekend en daaruit bleek dat de Koreaanse boysband BTS tijdens het afgelopen jaar het meeste verkocht. BTS wordt zo de eerste Aziatische en de eerste niet-Engelstalige act ooit die deze erkenning krijgt.

We wisten al dat BTS er in 2020 een topjaar op had zitten, maar nu zet het zevental de kers op de taart. De groep, bestaande uit RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V en Jung Kook, verkocht tijdens het afgelopen jaar meer albums en singles dan eender welke andere artiest ter wereld.

Global Artist Chart

De IFPI maakt elk jaar de IFPI Global Artist Chart bekend. Dat is een top 10 met de artiesten die tijdens het afgelopen jaar het meeste albums en singles verkochten. Die lijst bestaat nagenoeg volledig uit Amerikaanse en Canadese artiesten, behalve de nummer één. Helemaal bovenaan prijkt dit jaar namelijk voor de eerste keer ooit een niet-Engelstalige artiest. De Zuid-Koreaanse boysband BTS verkocht in 2020 meer dan Taylor Swift, Drake en The Weeknd en troont zich zo tot bestselling artiest van het afgelopen jaar.

Om de ranking op te stellen kijkt de IFPI naar de digitale en fysieke verkoop van albums en singles, maar ook naar de streams en de verkoop van vinylplaten. Het is niet de eerste keer dat BTS in de top 10 te vinden is. In 2018 haalde de groep zo al eens de tweede plaats en in 2019 waren ze op de zevende plaats te vinden.

Dit waren de (Engelstalige) winnaars van de afgelopen jaren:

  • 2013: One Direction
  • 2014: Taylor Swift
  • 2015: Adele
  • 2016: Drake
  • 2017: Ed Sheeran
  • 2018: Drake
  • 2019: Taylor Swift

BTS

De Koreaanse boysband BTS brak in 2020 verschillende records. Dat deden ze met hun monsterhit Dynamite, maar ook met de albums ‘Map of the Soul: 7’, het Japanse ‘Map of the Soul: 7 – The Journey’ en ‘BE’, die respectievelijk in februari, juli en november verschenen. Die albums en de singles op die albums verkochten als zoete broodjes, waardoor de het Zuid-Koreaanse zevental zich nu dus de bestselling artiest van 2020 mag noemen.

BTS is bovendien genomineerd voor een Grammy Award. De Grammy’s moesten dit jaar uitgesteld worden, maar worden in de nacht van 14 op 15 maart uitgereikt.

Lees ook:

Meer
Lees meer...