Originele ‘Cats’-componist Andrew Lloyd Webber: “Film was belachelijk”

Cats Taylor Swift
Cats

Dat de filmversie van de musical Cats geen onverdeeld succes was, is nog zacht uitgedrukt. De film werd door critici, maar ook door kijkers de grond in geboord. En nu geeft ook Andrew Lloyd Webber, die de muziek voor de musical maakte, zijn ongezouten mening over de film.

Hoe veelbelovend de cast voor Cats ook klonk, de film met onder andere James CordenIdris ElbaTaylor SwiftIan McKellenRebel WilsonJason Derulo en Judy Dench werd vooral het onderwerp van memes en moppen. Vooral het concept “katten met menselijke kenmerken” werd op gefrons onthaald. En ook Andrew Lloyd Webber, die mee aan de wieg van Cats stond, is geen al te grote fan van de filmversie.

Cats

Het idee was op zich niet slecht: een filmversie maken van de populaire musical Cats. Maar de uitwerking kon ,laat ons zeggen, toch wat beter. De film kon rekenen op een sterrencast, met onder andere Taylor Swift, Idris Elba en James Corden, maar werd toch geen succes.

In de film spelen katten de hoofdrol, maar hoewel de film volledig computergegenereerd werd, kregen die katten een menselijk uiterlijk. En dat zorgde voor bijzondere, maar vooral enge katachtigen. De film werd zo geen succes in de cinemazalen, maar wel in memes. Cats viel uiteindelijk wel in de prijzen bij de Razzies, de tegenhanger van de Oscars waarop de slechtste films van het jaar in de bloemetjes worden gezet. De film won er maar liefst vijf Razzies, waaronder die voor ‘slechtste film’ en ‘slechtste regisseur’.

Andrew Lloyd Webber

Maar nu heeft ook Andrew Lloyd Webber zich uitgesproken over de film. Webber is de componist voor de originele musical Cats, waarop de film gebaseerd is. En over die film heeft hij een duidelijke mening. “Het hele ding was belachelijk.”

Volgens hem ligt de fout vooral bij de keuze van regisseur Tom Hooper om niemand bij de film te betrekken die meewerkte aan de originele musical. Dat liet hij weten in een interview met The Sunday Times. Webber zelf werkte wel (een beetje) mee aan de film. Hij schreef mee aan het nummer Beautiful Ghosts, dat in de film gezongen wordt door Taylor Swift.

Gesponsorde artikelen