Iemand heeft een chronologische lijst gemaakt van alle 118 scènes uit de 23 films van het Marvel Cinematic Universe

Het Marvel Cinematic Universe is een van de grootste en meest succesvolle filmfranchises ooit gemaakt. De 23 films bevatten bevatten tal van belangrijke personages en gigantisch veel verschillende verhaallijnen. Het is dan ook niet onlogisch dat je daartussen eens de draad kwijt raakt. Gelukkig is er nu een gedetailleerde tijdslijn met maar liefst 118 scènes in de juiste chronologische volgorde.

The Infinity Saga van het Marvel Cinematic Universe (MCU) begon in 2008 met Iron Man en The Incredible Hulk en eindigde vorig jaar met Avengers: Endgame en kort daarna Spider-Man: Far From Home. In totaal gaat het om 23 films

Alle gebeurtenissen uit die films chronologisch zetten is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is niet voldoende om de films in de juiste volgorde te zetten. De filmreeks zit namelijk vol met flashbacks, sprongen in de tijd, tijdreizen, alternatieve tijdslijnen en nog veel meer.

118 scènes

Superfan Tony Goldmark heeft de gigantische taak op zich genomen om orde te scheppen in die chaos. “Well nerds, I fuckin’ did it. Het kostte me een wereldwijde pandemie en een verdomde quarantaine, maar ik heb het gedaan”, schrijft hij op Twitter. De lijst die hij gemaakt heeft, geeft een volledig overzicht van de chronologie van de franchise. Aanvankelijk bestond zijn overzicht uit 110 aparte scènes in de juiste volgorde. Na opmerkingen van andere fans op Twitter moest Tony Goldmark toegeven dat hij enkele foutjes had gemaakt en is de lijst uitgebreid tot zelfs 118 scènes.

Goldmark legt op Twitter ook uit hoe hij tot zijn tijdslijn is gekomen. Daarbij had hij voor zichzelf enkele regels gemaakt. Flashbacks worden alleen apart beschouwd als ze eenvoudig konden geïsoleerd worden van het ‘heden’ in de film waarin ze voorkomen. Het tijdreizen in Avengers: Endgame moet ook samen met de rest van de film bekeken worden omdat het hier gaat om een alternatieve tijdslijn die het verleden niet vervangt. Tot slot moest hij soms ook zijn eigen persoonlijke inschatting maken omdat het niet altijd even duidelijk is wanneer bepaalde gebeurtenissen exact hebben plaatsgevonden.

En nu?

Ondanks het gigantische werk dat Goldmark heeft gestoken in het maken van zijn tijdslijn, willen sommige superfans nog meer. Zo vragen veel Twitteraars om de 23 films ook effectief te monteren in die chronologisch volgorde. En uiteraard duurde het niet lang voor een andere Marvel-fan die taak op zich nam.

Nog anderen merken op dat de tijdslijn nog veel uitgebreider zou kunnen zijn. Naast 23 films zijn er namelijk ook meerdere series en kortfilms gemaakt die zich afspelen in hetzelfde universum. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Agents of S.H.I.E.L.D., Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage … Voorlopig lijkt Tony Goldmark niet van plan om die op te nemen in zijn project. “I’m only one man“, zegt hij daarover.

Meer
Lees meer...