Nieuwe versoepelingen: picknicken en op bankjes zitten toegestaan, alle mondmaskers volgende week geleverd

coronacrisis park bankje levering mondmaskers
EPA

De Nationale Veiligheidsraad vergaderde gisteren over de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen in België. Naast de uitbreiding van de ‘sociale bubbel’ en de heropening van de cafés en restaurants mogen we vanaf 15 juni naar enkele Europese landen reizen. Nu laat premier Sophie Wilmès (MR) weten dat de levering van de mondmaskers bij alle Belgische inwoners volgende week van start gaat en dat in een park en op een bankje zitten vanaf maandag 8 juni weer toegestaan is.

Premier Sophie Wilmès (MR) zei op Radio 1 dat de levering van de mondmaskers dit weekend afgerond moet zijn. Vanaf volgende week zullen de mondmaskers verdeeld worden onder de burgers. Het is ondertussen meer dan een maand geleden dat de regering het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer verplichtte. Op gemeentelijk niveau werden op de meeste plaatsen in Vlaanderen ook al gratis mondmaskers uitgedeeld. Ook hebben ondertussen al heel wat vrijwilligers zelf een mondmasker genaaid. Deze zelfgemaakte mondmaskers bieden echter een stuk minder bescherming.

(Wilmès pleit voor ‘brede coalitie’, mét PS en N-VA, maar ook de groenen mogen aan boord.)

Levering bij apothekers

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigde het nieuws in dezelfde radiouitzending. Hij zei dat de mondmaskers via de apothekers bij de bevolking terecht zullen komen.

Met de levering van de mondmaskers liep het de jongste maanden grondig mis. Zo kwamen sommige beloofde leveringen niet aan. De regering minimaliseerde daarop in zijn communicatiestrategie het belang van mondmaskers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Op bankjes zitten weer toegestaan

Na de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad gisteren zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) nog dat in parken picknicken en op bankjes zitten voorolopig nog verboden blijft. Later zei Wilmès op Radio 1 echter dat het ministrieel besluit naar aanleidng van de coronacrisis aangepast zal worden.

Toch blijft het verboden om je met meer dan tien personen te begeven op openbare plaatsen (en op privaat domein). Wilmès benadrukte ook dat het principe van social distancing nog zoveel mogelijk gerespecteerd moet worden. Ook intieme begroetingen zoals kussen, knuffels en zelfs handen geven laat je beter achterwege.

Gesponsorde artikelen