Coronavirus: amper 6 procent van Belgen bouwde antistoffen op, groepsimmuniteit wordt niet oplossing voor crisis

Het aantal Belgen met antistoffen tegen het nieuwe coronavirus is tussen eind maart en midden april van 3 naar 6 procent gestegen. Dat blijkt uit informatie van de Universiteit Antwerpen. Die antistoffen betekenen dat de mensen in kwestie besmet zijn geweest met het coronavirus en er wellicht minstens even immuun voor zijn. Met 6 procent zijn we nog ver verwijderd van de zogenoemde groepsimmuniteit. 

EPA

Uit de tweede ronde van het grote bloedonderzoek van de UAntwerpen blijkt dat ondanks de lockdown de afgelopen weken toch honderdduizenden Belgen besmet raakten met het coronavirus. Epidemioloog Pierre Van Damme liet aan de VRT weten dat twee leeftijdsgroepen eruit sprongen op het vlak van aantal besmettingen: de 20 tot 30-jarigen en de 80-plussers. 

Deze tweede meting werd uitgevoerd op bloedstalen van 20 tot 26 april. Er werden 3.400 bloedstalen uit de verschillende leeftijdsgroepen van 0 tot 100 jaar onderzocht.

(Uiterst beperkt bezoek in woonzorgcentra toegestaan vanaf 18 mei.)

Clusterepidemiologie

EPA

“Deze 6 procent illustreert de ‘clusterepidemiologie’”, zei Van Damme in het praatprogramma De Afspraak. Dat begrip wil zeggen dat het virus zich in clusters verspreidt en wie zich in zo’n cluster bevindt – bijvoorbeeld een woonzorgcentrum waarin besmettingen uitbraken – loopt een erg verhoogde kans om zelf besmet te raken.

Van Damme haalde nog een andere voorbeeld aan: “We zien een verhoogde transmissie bij zangkoren. Daar zitten mensen kort op elkaar en gaan ze luid zingen. Dit leert ons dat leuke evenementen, feesten, niet mogelijk zijn met dit virus.”

(Dedecker nodigt tweedeverblijvers uit aan zee en noemt Wilmès “wereldvreemd”.)

Nog lang geen groepsimmuniteit

Met die 6 procent komen we lang niet in de buurt van de zogenoemde groepsimmuniteit. Daarvoor moet minstens 60 procent van de bevolking immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd. Eens die groepsimmuniteit bereikt is, kan het virus zich amper nog in de samenleving verspreiden. “Heel Europa is hier intussen van overtuigd dat dit niet zal lukken”, zegt Van Damme. “Die piste is in heel Europa volledig verlaten. Het zal op een andere manier moeten gebeuren.”

(Italiaanse wetenschappers beweren eerste werkende coronavaccin te hebben ontwikkeld.)

Impact van versoepeling

EPA

Over drie weken publiceert de universiteit de derde meting. Het is afwachten of de collectieve immuniteit tegen dan met enkele procenten gestegen zal zijn. Over zes weken zullen we de impact van de versoepeling van de coronamaatregelen zien in die percentages. Het is goed mogelijk dat de collectieve immuniteit opnieuw met 3 à 4 procent zal stijgen. Het is mogelijk dat er een stuk meer mensen besmet raken, maar ook dat Belgen ondanks de afbouw van de lockdown toch voorzichtig zijn.

(Stoffen mondmaskers ten vroegste eind mei geleverd.)

Meer
Lees meer...