Coronavirus: opnieuw minder besmettingen, aantal ziekenhuisopnames stijgt verder, maar minder snel

Het lijkt erop dat de coronacijfers opnieuw de goede richting aan het uitgaan zijn. Het gemiddelde aantal besmettingen is namelijk voor het eerst in bijna twee weken opnieuw gedaald. Daarnaast stijgt het aantal ziekenhuisopnames nog, maar die stijging is minder snel dan vorige week. Het aantal overlijdens blijft hangen op hetzelfde niveau.

De coronacijfers in ons land zijn de voorbije week gunstiger geëvolueerd dan het Overlegcomité van de verschillende regeringen eind februari had verwacht. Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde gisteravond dan ook voor het eerst versoepelingen aan. Zo mogen we vanaf komende maandag buiten in groepen van 10 personen afspreken, mét afstand en mondmaskers. De regering gaf ook perspectief aan heel wat sectoren. Zo kan de horeca op 1 mei heropenen en kunnen dan ook de evenementen- en cultuursector opnieuw aan de slag, als de cijfers gunstig blijven evolueren. En voorlopig ziet het er niet slecht uit.

Coronabesmettingen

In de week van 24 februari tot en met 2 maart bleken elke dag gemiddeld 2.344 Belgen besmet met het coronavirus. Da’s een daling met 1 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week. Toen sprak Sciensano over gemiddeld 2.373 besmettingen per dag.

De daling is heel licht, maar in vergelijking met de cijfers van de voorbije dagen is dat wel een groot verschil. Zo steeg het gemiddelde aantal besmettingen de voorbije dagen met respectievelijk 2, 8, 9 en 12 procent. Vorige week lag dat percentage nog hoger, op 25 procent.

Ziekenhuisopnames

De voorbije week zijn elke dag gemiddeld 148 Covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen beland. Da’s nog steeds een stijging met 8 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week. Maar die stijging is wel serieus vertraagd. Zo sprak Sciensano vorige week nog over een stijging met 16 procent.

Gisteren werden nog 151 landgenoten met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. 161 mensen mochten terug naar huis. Dat zorgt voor een totaal van 1.914 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. 433 van hen liggen op intensieve zorgen. 232 mensen hebben beademing nodig. 

Overlijdens

In de week van 24 februari tot en met 2 maart overleden elke dag gemiddeld 26 Belgen aan de gevolgen van Covid-19. Dat cijfer ligt precies even hoog als dat van vorige week. In totaal overleden nu al 22.215 landgenoten aan de gevolgen van het coronavirus.

Vaccinaties

Volgens de meest recente cijfers (die van 4 maart) zijn in totaal al 569.985 Belgen één keer gevaccineerd tegen Covid-19. Da’s 6,19 procent van de volwassen bevolking van ons land. 330.973 mensen zijn al volledig gevaccineerd. Da’s 3,59 procent van de Belgen ouder dan 18.

Meer
Lees meer...