Coronavirus: aantal hospitalisaties daalt verder, 65 nieuwe overlijdens

Coronavirus update 12 mei 2020 overlijdens hospitalisaties
EPA

De afgelopen 24 uur zijn in ons land 43 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het Nationaal Crisiscentrum meldt dat de dalende trend van het aantal nieuwe opnames lijkt te hervatten. Verder vielen sinds gisteren 65 doden door Covid-19. 34 van hen kwamen om in het ziekenhuis, 31 in de woonzorgcentra. Bij 81 procent van hen werd door een test bevestigd dat het effectief om een besmetting met het coronavirus ging.

EPA

Momenteel liggen 465 coronopatiënten op de afdelingen intensieve zorgen, een daling van 13. Van hen moeten 282 mensen kunstmatig beademd worden. “De trend van het aantal patiënten op intensieve zorg is dalend, en neemt af met vijf procent per dag”, lezen we in het persbericht van het Nationaal Crisiscentrum.

(Vanwaar die stormlopen bij Action en Primark? Veel mensen hebben geen keuze volgens armoedeorganisaties.)

Opmerkelijk is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames onder de 50 daalt. “De dalende trend van het aantal nieuwe opnames lijkt te hervatten”, staat in het persbericht. “Het weekgemiddelde daalt met 7 procent.”

Daarnaast hebben 35 genezen coronapatiënten het ziekenhuis mogen verlaten. Sinds 15 maart zijn 13.732 mensen uit het ziekenhuis ontslagen omdat ze genezen verklaard zijn.

(Vakbonden De Lijn dreigen met stakingen vanaf 18 mei.)

Meer dan duizend besmettingen in ziekenhuizen

EPA

Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen raakten in de ziekenhuizen vermoedelijk 1.080 patiënten besmet met het coronavirus. Dat melden de Mediahuis-kranten. Mogelijk zijn het er meer dan dubbel ­zoveel, want bij veel patiënten is de besmettingsbron onbekend.

Maar liefst 14 procent van alle Belgische coronapatiënten zou de infectie opgelopen hebben in het ziekenhuis. Zo’n 6 procent van de patiënten maakt deel uit van het zorg­personeel en ongeveer 22 procent verblijft in een woonzorgcentrum.

Toch benadrukt de medische instelling Sciensano dat het feit dat er besmettingen plaatsvinden in de ziekenhuis niet betekent dat het risico groot is om daar Covid-19 op te lopen. Het is dus een bijzonder slecht idee om medische zorg uit te stellen uit schrik voor een coronabesmetting.

(Corona-uitbraak in gayclub in Zuid-Korea brengt grotere problemen aan het licht.)

Gesponsorde artikelen