Coronavirus: aantal nieuwe besmettingen stijgt opnieuw licht (maar dat is normaal)

Het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen per dag in ons land is opnieuw licht gestegen. Toch hoeven die cijfers niet meteen reden te zijn tot paniek. Door de paasvakantie en enkele feestdagen wordt er namelijk niet altijd even vaak getest. De positiviteitsratio blijft wel licht dalen.

In de periode van 14 tot en met 20 mei zijn in België gemiddeld 2.410 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is 6 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. Die nieuwe stijging komt niet geheel onverwachts omdat de besmettingscijfers de laatste tijd kunstmatig laag geweest zijn door de paasvakantie waarop het aantal afgenomen testen ook fors daalde. Er kan de komende tijd dus waarschijnlijk een stijging verwacht worden.

Er zijn in diezelfde periode gemiddeld 47.300 coronatesten per dag afgenomen, een stijging van 2 procent in vergelijking met de week ervoor. 5,6 procent van die testen bleek positief. Dat is een daling van 0,4 procent. Die dalende trend is al enige tijd ingezet. Nu de besmettingscijfers door de schoolvakantie en enkele feestdagen een vertekend beeld geven, is deze indicator extra belangrijk geworden.

Ziekenhuisopnames

Er zijn gisteren 87 mensen opgenomen voor Covid-19. 70 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor liggen nu 1.506 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 13 meer dan de dag ervoor. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 542 mensen met Covid-19. Dat zijn 2 minder dan gisteren.

Tussen 17 en 23 mei zijn dagelijks gemiddeld 118,3 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een daling van 14 procent in vergelijking met de week ervoor.

Overlijdens

Het gemiddelde aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 ligt nu op 19,9 per dag voor de periode van 14 tot en met 20 mei. Dat is 24,9 procent lager dan de week ervoor. In totaal stierven nu al 24.842 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in België.

Vaccinaties

Op 22 mei hadden in België al 4.344.203 mensen mensen hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 47,1 procent van de volwassen bevolking of 37,7 procent van de totale bevolking.

1.671.705 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 18,1 procent van de volwassen bevolking, ofwel 14,5 procent van de totale bevolking. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

Lees ook:

Meer
Lees meer...