Coronavirus update: trends blijven dalen, afname met 5 procent per dag op intensieve zorgen

Coronavirus update hospitalisaties overlijdens 23 mei 2020
EPA

Sinds gisteren werd in ons land bij 299 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Ook het aantal hospitalisaties en het aantal overlijdens ligt lager dan de afgelopen dagen. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg neemt nu af met 5 procent per dag. Voorlopig is er geen sprake van een verslechtering in de cijfers door de versoepeling van de coronamaatregelen.

EPA

Sinds gisteren werden in ons land 299 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd. In de update van gisteren was er sprake van minder besmettingen, maar volgens de overheidsdienst Sciensano is er wel degelijk sprake van een dalende trend.

Voor de analyse van de cijfers wordt namelijk gekeken naar het gemiddelde van het aantal besmettingen van de afgelopen week. Dat neemt gemiddelde nog steeds af, met zo’n 2 tot 7 procent per dag. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het Federaal Crisiscentrum.

(Zomerkampen en speelpleinwerking kunnen doorgaan onder voorwaarden.)

Dalende trends

Sinds gisteren werden ook 25 nieuwe overlijdens gemeld. 15 mensen overleden in het ziekenhuis, 10 in een woonzorgcentrum. De dodentol in ons land staat nu op 9.237. Ook het aantal patiënten dat een ziekenhuisopname nodig heeft, blijft aanzienlijk dalen. De afgelopen 24 uur was er sprake van 34 nieuwe opnames in de ziekenhuizen. In totaal liggen nu nog 1.388 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 27 minder dan gisteren. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 259 mensen, 9 minder dan de dag voordien. Er is sprake van een daling met 5 procent per dag.

(België neemt niet deel aan WHO-studie naar behandelingen.)

Boetes op openbaar vervoer

EPA

De politie heeft al 338 mensen op de bon gegooid, omdat ze geen mondmasker droegen op de bus, tram of trein. Ook Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS, heeft gelijkaardige bevoegdheden en deelde al meer dan 100 administratieve boetes uit aan hardleerse treinpassagiers. Dat meldt onder meer de VRT.

Sinds 4 mei is het verplicht om een mondmasker of algemene mond-neusbedekking te dragen als je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Ook aan een halte of in een station is het verplicht om je mond en neus te bedekken. De vervoersmaatschappijen wijzen er wel op dat de overgrote meerderheid van de reizigers zich wel aan de richtlijnen houdt.

(Opnames van Familie gaan weer van start en de koppels zullen elkaar aanraken met goedkeuring van Van Ranst.)

Gesponsorde artikelen