Cristiano Ronaldo wil na één seizoen Manchester United alweer verlaten, maar wie wil hem?

Cristiano Ronaldo zou Manchester United willen verlaten. Nochtans keerde hij minder dan een jaar geleden nog maar terug naar de Engelse club. Recent beklemtoonde hij zelfs nog tevreden te zijn bij Man Utd. Een gebrek aan kwalitatieve transfers zorgt er nu echter voor dat Ronaldo weinig kansen ziet om prijzen te pakken bij zijn huidige club en dus wil vertrekken. Manchester United zelf houdt echter vol dat de Portugese superster niet te koop is.

Amper tien maanden geleden stelde Manchester United trots zijn nieuwste aanwinst voor. Na een afwezigheid van meer dan een decennium was het er namelijk in geslaagd om Cristiano Ronaldo terug te halen naar de Premier League. “Welcome home“, klonk het toen nog enthousiast. Toen de Portugees bij zijn terugkeer op Old Trafford meteen twee keer scoorde, leek een sprookje in de maak.

Slecht seizoen bij Manchester United

Lang bleven die witte broodweken echter niet duren, want Ronaldo en Manchester United kenden allerminst een goed seizoen. In de Premier League eindigde ManU pas als zesde en in de Champions League bleek de achtste finale al het eindstation. Ronaldo zelf kon in de competitie ‘maar’ 18 keer raak schieten. Over alle competities heen scoorde hij 24 keer in 38 wedstrijden. Het was bijna 15 jaar geleden dat hij slechtere cijfers kon voorleggen.

Uitblijven inkomende transfers Manchester United

Volgend seizoen hoopt Manchester United uit het dal te kruipen. Daarbij rekent het op de Nederlandse trainer Erik ten Hag. Die zag met Paul Pogba, Jesse Lingard, Juan Mata, Edison Cavani en Nemanja Matic ondertussen wel al vier spelers vertrekken. Van inkomende transfers is voorlopig nog geen sprake. Met Anthony Martial, Andreas Pereira, Axel Tuanzebe, Tahith Chong en Facundo Pellistri keren wel enkele spelers terug van een uitleenbeurt.

Alles bij elkaar dus geen grote namen om van achterover te vallen. Manchester United zou wel dicht staan bij een deal met de transfervrije Christian Eriksen. Daarnaast hoopt de club ook op onder andere Frenkie de Jong (FC Barcelona), Lisandro Martinez en Antony (Ajax), maar die onderhandelingen lijken op dit moment vast te zitten.

Het ziet er dus voorlopig niet naar uit dat Manchester United versterkt aan het nieuwe seizoen zal beginnen. In dat geval lijkt het onwaarschijnlijk dat de traditieclub kan meespelen voor een prijs. Dat zou een van de hoofdredenen zijn waarom Cristiano Ronaldo nu aanstuurt op een vertrek.

Erik ten Hag

De andere reden heeft waarschijnlijk te maken met de nieuwe trainer Ten Hag. Die staat bekend als een typische Nederlandse trainer met hoge pressing door iedere speler op het veld. De ondertussen 37-jarige Ronaldo staat er al enkele jaren om bekend dat werk eerder te schuwen. Van alle spelers in de vijf grootste Europese competities zou hij afgelopen seizoen zelfs het minst vaak pressing hebben uitgevoerd op zijn tegenstander.

Ten Hag liet eerder al verstaan dat hij zijn systeem niet zal aanpassen voor de Portugese superster. En hoewel die recent zelf nog enthousiast klonk over zijn nieuwe trainer, denkt Ronaldo daar in werkelijkheid waarschijnlijk anders over. Feit is alleszins dat de Portugees niet aanwezig was op de eerste training van Manchester United dit seizoen. Volgens Sky Sports is dat wel om familiale redenen en met de toestemming van zijn ploeg.

Welke ploeg wil Cristiano Ronaldo?

Britse media melden echter ook dat Cristiano Ronaldo graag zou vertrekken. Hij hoopt namelijk om ook het komende seizoen Champions League te kunnen spelen. Daarnaast wil hij meedingen naar een nieuwe prijs is zijn rijkgevulde trofeeënkast.

Het probleem daarbij is dat er maar weinig clubs zijn die waar de Portugese aanvaller naartoe zou kunnen. Financieel blijft hij met een loon van zo’n half miljoen euro per week namelijk een grootverdiener. Bovendien zal zijn eventuele nieuwe club niet anders kunnen dan in functie van hem spelen. Voor rijke clubs zoals PSG – met Kylian Mbappé, Lionel Messi en voorlopig ook nog Neymar – is dat niet vanzelfsprekend.

Gesprekken met Chelsea en Bayern München

In de Premier League zou Jorge Mendes, de topmakelaar van Ronaldo, al met Chelsea gesproken hebben. Todd Boehly, de kersverse eigenaar van Chelsea FC, wil zijn ploeg namelijk versterken. Daarnaast is er nog Newcastle, dat recent opgekocht is door steenrijke Saoedische investeerders. Maar ook zij spelen geen Champions League volgend seizoen. Bovendien lijkt de kans niet onbestaande dat Ronaldo na afgelopen seizoen beseft dat de Premier League op zijn leeftijd te belastend geworden is.

Een laatste optie waarvan geruchten rond gaan is een overstap naar Bayern München. De Duitse recordkampioen ziet Robert Lewandowski mogelijk vertrekken naar FC Barcelona en moet in dat geval op zoek naar een vervanger. Mendes zou volgens sommige bronnen al met Bayern München hebben gesproken, al ontkent de club dat zelf.

(vg)

Meer
Lees meer...