Christian Eriksen viert 8,5 maanden na hartaanval terugkeer als profvoetballer in Premier League

Christian Eriksen (30) is opnieuw profvoetballer. Meer dan 8 maanden na zijn hartaanval op het EK vierde de Deen zijn comeback op het hoogste niveau. Eriksen mocht bij zijn nieuwe club Brentford aan het begin van de tweede helft invallen, maar kon de 0-2-achterstand tegen Newcastle United niet meer ombuigen.

Op 12 juni 2021 zorgde Christian Eriksen voor opschudding bij heel wat voetbalfans. De Deense sterspeler stortte toen in de 42ste minuut van de openingswedstrijd van zijn land op het EK tegen Finland in elkaar. Dankzij het snelle ingrijpen van zijn ploegmaats en de aanwezige medische staf kon Eriksen gereanimeerd worden. Later kreeg de speler in het ziekenhuis succesvol een inwendige defibrillator ingepland.

Brentford

Lang duurde het niet voor Eriksen liet weten dat hij hoopte om zijn voetbalcarrière voort te kunnen zetten. Een terugkeer naam zijn oude club Inter uit de Serie A was wel meteen uitgesloten. De Italiaanse wetgeving verbiedt namelijk topsport voor wie een inwendige defibrillator heeft. De voorbije maanden dook de Deense middenvelder op bij zijn voormalige clubs Odense BK en Ajax om ritme op te doen, maar uiteindelijk tekende hij een contract bij Brentford. Eriksen keert daarmee terug naar de Engelse Premier League, waar hij eerder al 6,5 seizoen speelde voor Tottenham Hotspur.

Na jarenlang bij topclubs te hebben gespeeld wacht hem nu bij Brentford een heel andere uitdaging. De club uit West-Londen speelt dit seizoen voor het eerst in 75 jaar opnieuw op het hoogste niveau en vecht daar dan ook tegen de degradatie. In die strijd stond zaterdagnamiddag een belangrijk duel op het programma thuis tegen concurrent Newcastle United.

Goede invalbeurt

Brentford hoopte na zes nederlagen en één gelijkspel nog eens aan te knopen met de overwinning. De wedstrijd begon echter rampzalig met een rode kaart na 11 minuten en nog voor de rust een 0-2-achterstand. In de 52ste minuut was het tijd voor de invalbeurt van Christian Eriksen. Fans van beide clubs trakteerden hem daarbij op een staande ovatie en ook de andere spelers op veld gaven de Deen een luid applaus.

Hoewel Eriksen niets meer kon doen aan de score, liet hij bij zijn invalbeurt wel bij momenten zijn klasse zien met enkele zeer goede voorzetten. Thomas Frank, de Deense trainer van Brentford, schat dat zijn nieuwe sterspeler nog zo’n drie à vier matchen nodig heeft om helemaal op niveau te zijn. “Het was een groot moment voor iedereen die bij het voetbal betrokken is. Het was fantastisch om te zien dat hij zo’n enthousiaste ontvangst kreeg: een groot moment voor Christian en zijn familie. Het was leuk om te zien en hopelijk moet hij nu alleen met zijn voeten praten en over voetbal praten in plaats van over iets anders”, reageerde Frank na de wedstrijd in The Guardian.

Meer
Lees meer...