Dave Grohl denkt terug aan het eerste Foo Fighters-album: “Precies een schoolproject!”

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat het eerste album van Foo Fighters uitkwam. Dat wordt op allerlei verschillende manieren gevierd, maar frontman Dave Grohl dacht ook gewoon even rustig terug aan de manier waarop het album is verschenen.

Precies vijfentwintig jaar geleden is het al, dat Dave Grohl z’n eerste album uitbracht na z’n tijd bij Nirvana. ‘Foo Fighters’ verscheen op 4 juli 1995. En de eerste versie van dat album had Dave Grohl bijna helemaal op z’n eentje gemaakt, voor de lol.

Grafieken

De Foo Fighters-frontman sprak met Matt Wilkinson van Apple Music, en dacht even terug aan de begindagen van z’n ondertussen wereldberoemde band. “Ik heb dat hele ding in één ruk opgenomen”, vertelde hij. “Dat was ook zo spannend om te doen. Ik bedoel, het was precies een schoolproject. Ik was voorbereid, en ik had zelfs grafieken!”

Dave Grohl had in totaal 100 cassettes gemaakt van het album, en was van plan die uit te delen aan de vrienden die hij tegenkwam. “Maar één of andere kerel uit de stad had een radioshow, en ik denk dat hij ook bij een platenlabel werkte”, vertelde Grohl.

https://open.spotify.com/album/4EnNuo8fG7dMoxMefbApRY?si=gGdsxPtkSYyoWfOcIia5OA

“Gewoon een demo”

“Hij had me gebeld, en een bericht achtergelaten op m’n antwoordapparaat, en hij zei: ‘Hey, ik heb je album laten horen aan het platenlabel en ik denk dat ze ’t willen uitbrengen’. En ik dacht: ‘Sh*t, dit is gewoon een demo!’ Maar toen besefte ik dat het misschien wel een album kon worden.”

“Toen heb ik m’n manager, John, gebeld. Ik zei ‘Yeah, een platenlabel wil een album uitbrengen van een cassette die ik heb gemaakt’. Hij zei: ‘Stuur het me.’ Dus ik heb het hem gestuurd, en hij vroeg wat ik wilde doen. En ik wist het niet, maar het zou wel leuk kunnen worden om een album uit te brengen.”

Exhausted

Het album is er dus gekomen, en Dave Grohl heeft tijdens het interview ook laten weten wat z’n favoriete nummer van ‘Foo Fighters’ is: Exhausted.

Meer
Lees meer...