Goed nieuws voor fans van David Bowie: Groot archief opent in 2025

Het Britse museum Victoria & Albert heeft meer dan 80.000 objecten uit de carrière van de overleden muzikant David Bowie in zijn archief. Dit alles moet in 2025 tentoon worden gesteld in het David Bowie Centre for the Study of Performing Arts. Een primeur, want nooit eerder werd dit archief blootgesteld aan het publiek. Goed nieuws voor de fans dus.

Dat David Bowie een grote carrière heeft gehad is niks nieuws. Maar met de tentoonstelling van 80.000 voorwerpen zullen we nieuwe inzichten krijgen in zijn uitgebreide carrière. In 2025 gaan de deuren open van het David Bowie Centre for the Study of Performing Arts.

Wat kunnen we verwachten?

Het archief zal zijn hele carrière beslaan. Van de jaren zestig tot aan zijn dood in 2016. Bij die 80.000 voorwerpen horen onder andere originele kostuums, fotografie en decorontwerpen, handgeschreven teksten, brieven, bladmuziek, film en muziekvideo’s. En zoveel meer.

Ook bestaat het archief uit enkele highlights. De podiumkostuums zoals die voor het nummer Ziggy Stardust ontworpen zijn door Freddie Burretti in 1972 is een echt pronkstuk. Ook de Union Jack-jas ontworpen door Bowie en Alexander McQueen voor de ‘Earthling’-albumcover in 1997 is iets om naar uit te kijken.

David Bowie poseert met podiumkostuum ontworpen door Burretti voor Ziggy Stardust. – (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)
David Bowie met zijn Union Jack-jas. – (Photo by Mick Hutson/Redferns)

Het opzetten van het centrum en de overname ervan door V&A is mogelijk gemaakt door de David Bowie Estate. Ook een donatie van 11,3 miljoen euro door de Blavatnik Family Foundation en Warner Music Group zou dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Toekomst verzekerd

Het David Bowie Centre for the Study of Performing Arts betekent dat Davids werk met het publiek kan worden gedeeld op een manier die voorheen niet mogelijk was. “Het zal een schat aan informatie worden voor de Bowies van morgen”, zegt Tristram Hunt, de directeur van het V&A Museum. 

(Photo by Georges De Keerle/Getty Images)

Max Lousada, chief executive van opgenomen muziek bij Warner Music Group, zei: “We zijn verheugd om onze relatie met zijn nalatenschap uit te breiden door deze samenwerking met de V&A. Dit archief belooft een ongeëvenaarde weergave te worden van individuele artistieke genialiteit, vindingrijkheid en transformatie.” Bowie’s invloed wordt alleen maar groter in de loop van de tijd. Dit zal een blijvende viering zijn van zijn diepgaande nalatenschap.”

Meer
Lees meer...