De 10 gekste sporten ooit!

In dit lijstje beschrijven we de tien gekste sporten waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt en waarbij je je even de vraag zal stellen hoe iemand ze ooit zo gek heeft kunnen bedenken.

Schaakboksen

Als je ooit gedacht hebt aan het combineren van twee sporten zal dat waarschijnlijk niet schaken en boksen zijn geweest. Schaakboksen werd voor het eerst gespeeld door de uitvinder: kunstenaar Lepe Rubingh, in 2003 in Berlijn. Het schaakboksen wordt als volgt gespeeld: zes rondes schaken en vijf rondes boksen. Iedere ronde duurt drie minuten, tussen iedere ronde is er één minuut pauze, in deze minuut kunnen de spelers boksuitrusting aan- en uitdoen. Tijdens het schaken mogen de spelers slecht 12 seconden bedenktijd nemen. Winnen kan als volgt: schaakmat, knock-out, een besluit van de jury of het overschrijden van de bedenktijd.

Olifantenpolo

De oude ruitersport polo, waarbij men te paard met een polostick een kleine bal in een doel probeert te slaan, is tamelijk bekend en niet zo vreemd. Als we echter kijken naar een variant van deze sport, wordt het toch al iets gekker. Zo komen we bij het olifantenpolo. Olifantenpolo is zeker te vergelijken met normale polo, met natuurlijk als grote verschil het gebruik van olifanten in plaats van paarden. De sport ontstond in India in het begin van de twintigste eeuw. Het is een teamsport, waarbij elk team bestaat uit vier olifanten. Op elke olifant zit een temmer (de mahout) en een speler. De bedoeling is om met een lange stick, de mallet, de bal in het doel van de tegenstander te krijgen.

Stokpaardrijden

Het stokpaardje is bij ons een doodnormaal stuk speelgoed waar veel kleine kinderen dol op zijn. Wat is er nu speciaal aan een stokpaardje? In Finland weten ze wel hoe ze gewone stokpaardjes spannender moeten maken. Ze hebben er een echte sport van gemaakt, nee het is geen grap. Het stokpaardrijden wordt in Finland heel serieus genomen, het is echt een volwaardige sport met verschillende competities. Binnen de sport zelf zijn er verschillende onderdelen die te vergelijken zijn met disciplines binnen de echte paardensport, zoals dressuur, jumping en carrouselrijden. Doordat de sport zo’n succes is, begint het zich nu ook te verspreiden binnen het Europese vasteland, zoals o.a. in Nederland.

Teenworstelen

Zonder twijfel een van de minst frisse sporten op ons lijstje: het teenworstelen. Het teenworstelen volgt hetzelfde principe als het armworstelen, wat veel bekender is. De deelnemers nemen plaats tegenover elkaar, haken hun tenen in elkaar en proberen zo de voet van de tegenstander naar de kant te duwen.

Er wordt verteld dat de sport is ontstaan in Engeland door een groepje Britten die een nieuwe sport wouden verzinnen. Maar aangezien geen van hen enig talent had, bedachten ze dus het teenworstelen. Hoewel de sport ook voornamelijk in Engeland wordt beoefend, bestaat er wel een heus wereldkampioenschap. De huidige wereldkampioen is de Engelsman Alan Nash, ook wel Nasty Nash genoemd.

Sepak Takraw

Heb je altijd al gedroomd van een mix tussen volleybal en voetbal? Goed nieuws dan! Sepak Takraw wordt namelijk beschreven als “voetbal-volleybal op een badmintonveld”. De spelers moeten de bal met maximum drie balcontacten het net over krijgen, maar ze mogen hem niet met de handen of armen raken. De twee teams bestaan telkens uit drie spelers. De sport is ontstaan in zuidoost-Azië waar het vaak ook erkend wordt als officiële sporttak op verschillende Aziatische spelen.

Ferret-Legging

Dit is waarschijnlijk wel de raarste sport van het lijstje, de deelnemers moeten namelijk twee fretten in hun broek steken en dit zo lang mogelijk volhouden. Degene die het laatst de fretten uit zijn broek haalt wint. Het wereldrecord staat op 5 uur en 30 minuten. Deze sport is ontstaan bij mijnwerkers in de jaren 70 in Yorkshire, in Engeland, waarna de Schotten het overnamen en de sport populair maakten. In Virginia werd er tussen 2003 en 2009 zelfs een nationaal ferret-legging evenement gehouden. Deelnemers lopen vaak pijnlijke wonden op doordat de fretten bijten en krabben.

Eenwieler hockey

Deze sport is er ééntje voor mensen die zowel heel behendig zijn als een goed evenwicht hebben. Het zal je verbazen, maar het eenwieler hockey is wel degelijk een sport waarbij je rijdend op een eenwieler een hockeymatch speelt. Eenwieler hockey of unicycle hockey is een vrij jonge sport aangezien deze maar uitgevonden is in 1960 en het duurde tot 1976 tot de eerste officiële club werd opgericht.

Het spel gaat bijna hetzelfde als zaalhockey: er wordt gespeeld op een plein van 40 meter op 20 meter met muren als lijnen. Aan weerszijden van het veld wordt er een goaltje geplaatst. Er wordt vijf tegen vijf gespeeld, maar wat wel gek is, is dat er geen keeper in de goal staat. Er bestaat ook een competitie voor met een aantal toernooien. Elke twee jaar wordt er bijvoorbeeld een unicycle hockey toernooi georganiseerd door UNICON. Dit werd voor het laatst georganiseerd in 2016 in San Sebastian, Spanje. Dat van 2018 moet nog gespeeld worden.

Joggling

De volgende sport is een combinatie van twee vrij normale sporten die samen toch bizar lijken. Het joggling is een sport waarbij de atleet ballen jongleert terwijl deze aan het joggen is. Het lijkt misschien vrij simpel maar we kunnen je verzekeren dat dit niet zo is. Je moet namelijk altijd hetzelfde jongleer patroon aanhouden en wanneer je een bal laat vallen, moet je weer starten waar deze is neergekomen. Er zijn hier ook wereldkampioenschappen van en sommige records zijn gewoon waanzinnig. Bij het 100 meter jongleren bedraagt de tijd maar 16,8 seconden, waar echt niet mee te spotten valt.

Kussengevecht

Een kussengevecht, we hebben het allemaal al eens meegemaakt. Op zich niet zo een gek idee. Wat het wel wat interessanter maakt, is dat er een professioneel toernooi voor bestaat. Het toernooi vindt plaats in Toronto, Canada. In het voor enkel vrouwen toegestane toernooi gaan twee deelnemers elkaar te lijf met kussens. Het gaat er behoorlijk hard aan toe in de arena. Het gebeurt vaak dat de vrouwen met schaafwonden, snijwonden, blauwe plekken en hersenschuddingen de arena verlaten. Vijf minuten lang vechten de deelnemers het onder elkaar uit. Het verzwaren of aanpassen van het kussen met voorwerpen die meer schade zouden toebrengen, is ten strengste verboden.

Kaasrollen

Vraag me niet hoe je hier op komt, maar het kaasrollen bestaat al meer dan 200 jaar. Deze sport is een jaarlijks evenement in Gloucestershire, in Engeland. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er met een kaasbol gerold. Deze kaasbol wordt van een helling gerold, waarna alle deelnemers de achtervolging inzetten. Het doel is simpel: wie als eerste de kaasbol kan bemachtigen, is de winnaar. De winnaar krijgt simpelweg de kaas als prijs.

De wedstrijd is niet zonder risico. Elk jaar vallen er meerdere gewonden bij deze sport, gelukkig staan er enkele ambulances klaar om de gewonden te verzorgen. Doden zijn er nog nooit gevallen. Ook als toeschouwer loop je gevaar, zo is het al gebeurd dat een toeschouwer omver gemaaid wordt door een kaasbol die aan hoge snelheid de berg afkomt. De bol kaas weegt zo’n 3,6 kilo.

Plezier

Hopelijk heb je een paar nieuwe ideeën opgedaan en zal je er eens over nadenken om deze sporten een kans te geven. Ook al zien ze er op het eerste zicht wat bizar uit, je zult er zeker veel plezier aan hebben. Alleen het ferret-legging zouden we je niet aanraden, aangezien dit gewoon pijnlijk is …