De film ‘Girl’ en de reeks ‘Studio Tarara’ zijn de favorieten voor de tiende uitreiking van de Ensors

Op woensdagochtend 10 juli maakten de grote winnaars van vorig jaar, regisseur Michaël R. Roskam (Beste Film voor Le Fidèle) en scenariste Malin Sarah – Gozin (Beste serie voor Tabula Rasa) de nominaties voor de Ensors 2019 bekend. Daarbij gaan vooral Girl en Niet Schieten bij de films en Studio Tarara en De Dag bij de televisieseries met veel aandacht lopen.

Daarbij valt op wat voor een sterk jaar de Belgische audiovisuele sector achter de rug heeft. Girl van Lukas Dhont maakt kans op negen prijzen en kan na de uitgebreide internationale aandacht nu ook thuis wat filmprijzen wegkapen en ook de Bende Van Nijvel-film van Stijn Coninx Niet Schieten!die verrassend sterk was – maakt kans op negen prijzen. Zij worden op de hielen gevolgd door Bas Devos zijn Hellhole (8 nominaties) die op wat minder aandacht kon rekenen, maar dus door de collega’s wel heel erg gewaardeerd wordt.

Ook op gebied van series gaat het nog steeds goed in België, want daar maakt het bejubelde Studio Tarara (vtm) kans op acht prijzen. Omdat De Dag (VIER) nu – naast een periode waarin de reeks exclusief te zien was voor abonnees van Telenet – ook op de reguliere televisiezender VIER is uitgezonden, mag de serie nu ook meedingen naar de prijzen, wat meteen goed is voor zeven nominaties.

Tussen de andere genomineerden keren ook Trio (de eerste film van het productiehuis van Matteo Simoni, Bruno Vanden Broecke en Ruth Beeckmans), Engel (losjes gebaseerd op de laatste dagen van Frank Vandenbroecke) en de jeugdfilm Binti bij de films nog regelmatig terug. Bij de televisieseries dingen ook Undercover (één) waarin Tom Waes zijn debuut maakte in een hoofdrol als acteur en Over Water (één), van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, nog mee naar een aantal prijzen. Opvallend is dat ook Fiskepark (Canvas) van Tomas De Soete genomineerd is in slechts twee categorieën, maar wel twee grote: Beste Tv-serie en Beste Scenario.

De Ensors

Het is al de 10e keer dat de Ensors plaatsvinden en voor de tweede keer is het de Ensor Academie die de organisatie op zich neemt. Elk jaar lijken de Vlaamse film – en televisieprijzen een beetje aan belang te winnen. De prijzen voor televisie zijn er pas sinds vorig jaar bij, maar lijken niet meer weg te denken nu.

De Ensor Academie bestaat uit de leden van de audiovisuele gildes en verenigingen uit de Vlaamse filmindustrie. Zij bepalen wie genomineerd wordt en beslissen wie de Ensorwinnaars van dit jaar worden.

Nu kan er tot begin september gestemd worden op de uiteindelijke winnaars, die op zaterdag 14 september feestelijk onthuld worden in het Kursaal van Oostende, op de laatste dag van Filmfestival Oostende.

De Ensors zijn een initiatief van Filmfestival Oostende (FFO) en de organisatie is in handen van vzw De Ensors met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds .

Gesponsorde artikelen