De geheime wereld van betaalbaar vliegen: 11 tips om altijd goedkoopste vlucht te vinden

De geheime wereld van betaalbaar vliegen: 11 tips om altijd goedkoopste vlucht te vinden

Hoewel vliegen al veel goedkoper is dan vroeger, is elke euro teveel gespendeerd aan een vlucht een zonde. Die zouden we namelijk beter kunnen investeren in shoppen, terrasjes doen of toeristische trekpleisters bezoeken. Reiswebsite MyDomaine lijstte alle lifehacks in het vliegticket boeken op. Met behulp van het internet, timing, de juiste tools en een tikkeltje durf kan je al heel wat besparen op je vlucht. Hoe je dat precies doet, lees je hieronder.

1. Boek op het juiste moment

Uit een onderzoek van de Amerikaanse reissite CheapAir blijkt dat je de beste deal 47 dagen voor vertrek vindt. Hoewel dat niet voor alle vluchten geldt. Voor heel populaire plekjes boek je best al 104 dagen op voorhand.

2. Wees niet te kieskeurig

Vliegtickets met vervelend vroege of late vertrekuren zijn vaak goedkoper dan die tijdens de piekuren. Ook de dag waarop je vliegt kan een groot verschil maken. Tijdens het weekend komen veel zakenmannen terug van het buitenland en zitten de vliegtuigen dan ook propvol. Dinsdag en woensdag zijn minder drukke dagen en dus ook goedkoper.

3. Als je een echte durfal bent …

…kan je ook gewoon je koffers maken, naar het vliegveld gaan en vragen naar de beste last-minute. Soms hebben vluchten nog 1 of 2 zeteltjes over. Die verkoopt men dan liever aan bodemprijzen dan helemaal niet.

4. Vergeet round-trip tickets

Vroeger was een heen-en-terug ticket het goedkoopste. Dat is nu al lang niet meer het geval. Soms zijn twee enkele tickets veel voordeliger.

CheapAir

5. Gebruik de juiste website

Hopper analyseert dagelijks de prijzen en laat je iets weten wanneer je droomvlucht goedkoper wordt. Hipmunk laat je duidelijk en overzichtelijk zien hoe je het goedkoopste vliegt en weet hoe handig het is om verschillende ticketjes te combineren.

Skyscanner is handig als je twijfelt tussen enkele reizen en laat je handig de verschillende reizen vergelijken. Wil je ten slotte één groot overzicht hebben van alle vluchten kan je ITA Flight Matrix gebruiken. Het Excel der Vliegtickets. Met de website kan je alles makkelijk sorteren op aantal stops, maatschappij, prijs, duur, …

6. Laat jezelf verrassen

Om echt zeker te zijn van de laagste prijs kan je ‘Overal’ intypen als je bestemming in bijvoorbeeld Skyscanner en je krijgt een lijstje met de goedkoopste vluchten over de hele wereld.

7. Wil je echt helemaal yolo gaan?

Probeer dan bijvoorbeeld twee tickets aan elkaar ‘te plakken’. (bv. een ticketje van Brussel naar Rome en een ander ticketje van Rome naar Buenos Aires in plaats van Brussel naar Buenos Aires met een tussenstop in Rome). Zo kan je met verschillende maatschappijen reizen en altijd zeker zijn van de allerlaagste prijs. De halve of hele dag speling tussen de tickets kan je nog nuttig besteden aan een kleine citytrip

8. Vlieg vanuit het buitenland

Buurlanden hebben vaak grotere luchthavens en daardoor ook een goedkoper aanbod. Zoek dus zeker eens vluchten op vanuit Schiphol-Amsterdam of Charles de Gaulle-Parijs, misschien kan je er zelfs een kleine citytrip aan vooraf laten gaan.

9. Verwijder je cookies

Of gebruik een andere computer. Of surf via de incognito modus. Zolang je zoekgeschiedenis maar verborgen blijft. Veel websites volgen je online gedrag en kunnen hun prijzen doen stijgen bij vluchten die je regelmatig opzoekt.

10. Gebruik een vals verkooppunt

Dit is een truckje dat je enkel kan gebruiken in ITA Flight Matrix, maar is zeker het proberen waard. Onderaan de zoekmachine kan je Sales City invullen. Als we van Brussel naar New York zouden vliegen met als Sale City Brussel kost de goedkoopste vlucht ons 763 euro. Als we diezelfde vlucht zouden boeken met als Sale City Rome, kost het je maar 760 euro. En Amerikanen zouden er maar liefst 814 euro voor betalen.

11. Misbruik last-minute aanpassingen

Als je op de luchthaven plots een zotte last-minute spot die veel goedkoper is dan jouw vlucht kan je proberen nog te veranderen. Sommige maatschappijen rekenen niets aan, andere vragen dan weer 50 euro voor je vlucht te veranderen. Maar als je vlucht om 13u 200 euro meer kost dan die van 20u, waarom niet?

En wie weet heb je wel zoveel geld uitgespaard dat je nog een stad/land/continent extra kan bezoeken, yay!

ITA Flight Matrix

Bronnen: MyDomaine, CheapAir, TravelMagic

Gesponsorde artikelen