In het kort
- Deel specifieke details in plaats van het voor de hand liggende te zeggen, zodat er mogelijkheden ontstaan voor vervolgvragen.
- Stel inzichtelijke vragen zoals “Waar ben je enthousiast over om aan te werken?” of “Wat was het hoogtepunt van je weekend?” om meer doordachte antwoorden aan te moedigen.
- Maak observaties over iemands omgeving en verdiep je door te vragen naar zijn interesses en ervaringen.
Small talk krijgt vaak een slechte reputatie en voelt ongemakkelijk, oppervlakkig en zinloos als het verkeerd wordt gedaan. Maar als je het onder de knie hebt, is het een krachtig middel om relaties op te bouwen, zelfvertrouwen uit te stralen en zelfs je humeur een boost te geven. Het probleem met de meeste small talk is dat het gebaseerd is op automatische vragen als “Hoe gaat het?” of “Wat brengt jou hier?”. Deze voorspelbare vragen leiden vaak tot even voorspelbare antwoorden: “Met mij gaat het goed” of “Ik ben hier alleen voor mijn werk”.
Om los te komen uit deze gespreksroes, kun je proberen om een gespreksonderwerp in te brengen. Dit houdt in dat je boeiende details in je antwoorden verweeft, waardoor je “draden” creëert die aanzetten tot meer boeiende en betekenisvolle gesprekken. Of je nu aan het netwerken bent op een evenement, nieuwe collega’s ontmoet of zelfs in de rij staat voor een kop koffie, een gespreksonderwerp kan je interacties verbeteren.
De focus verleggen
In plaats van simpelweg te zeggen “Mijn weekend was goed”, kun je proberen om specifieke dingen te vertellen zoals “Ik ben gaan wandelen en heb de verjaardag van mijn nichtje gevierd”. Dit opent meerdere wegen voor vervolgvragen: over de wandeling, het nichtje of zelfs hun eigen familie-ervaringen. Je kunt deze techniek ook toepassen op andere veelvoorkomende gespreksvragen.
Probeer in plaats van “Hoe gaat het?” te vragen “Waar ben je enthousiast over om aan te werken?”. Zeg in plaats van “Hoe was je weekend?”, “Wat was het hoogtepunt van je weekend?”. Door de focus te verleggen naar specifieke ervaringen en ambities, stimuleer je meer inzichtelijke antwoorden en bevorder je een oprechte verbinding.
Observatie en inzicht
Onthoud dat actief luisteren cruciaal is om aanknopingspunten te vinden. Als iemand het heeft over zijn liefde voor een bepaalde band, deel dan niet alleen je eigen muzikale voorkeuren maar ga dieper door te vragen naar zijn favoriete albums of concertervaringen. Dit toont oprechte interesse en zorgt ervoor dat het gesprek op een natuurlijke manier blijft stromen.
Als je moeite hebt om een gespreksonderwerp te vinden, maak dan een opmerking over iets in hun omgeving – een kunstwerk aan hun muur, een boek op hun bureau of zelfs hun virtuele achtergrond tijdens een videogesprek. Deze ogenschijnlijk kleine details kunnen onverwachte gesprekken op gang brengen en gedeelde interesses onthullen.
Door gespreksonderwerpen te gebruiken en positieve taal te omarmen, kun je alledaagse gesprekjes omzetten in betekenisvolle connecties die een blijvende indruk achterlaten.