‘De Mol’ aflevering 5: Dit was volgens ons de échte afvaller

De Mol aflevering 5
VIER

In De Mol kreeg iedereen deze week bezoek vanuit het thuisfront én van special guest Willy Sommers. Maar het werd ook de aflevering met de spannendste eliminatie tot nu toe. Iemand heeft zijn/haar eigen vel gered en heeft ervoor gezorgd dat Salim vroeger naar huis ging. En wij hebben een vermoeden wie dat is.

De aflevering met het bezoek van het thuisfront is naar goede gewoonte een leerrijke aflevering in De Mol. Je kan zien of de mol zijn of haar rol kan blijven spelen in het bijzijn van iemand die hen door en door kent. Maar deze keer werd het door de spectaculaire eliminatie nog een beetje leerrijker.

Opdracht 1: bv-spotten

De Mol Willy Sommers
VIER

In de eerste opdracht moest de groep aan het bv-spotten. Drie mensen werden fotograaf en drie anderen mochten de locaties verkennen. Elke goede foto van de bv leverde 1.000 euro op. Een foto van een bezoeker 500 euro.

Dat klonk makkelijk, maar was het niet. Want de bv, niemand minder dan Willy Sommers, werd constant afgeschermd met twee paraplu’s. Daarnaast mochten zijn veiligheidsagenten ook de camera van de deelnemers afnemen wanneer ze die zagen. Het was dus geen makkelijke opgave en uiteindelijk werd er ook maar 1.000 euro van de totale 4.500 euro binnengehaald.

Wat zou de mol doen?

Bart zal het niet met ons eens zijn, maar volgens ons heb je toch best de camera in je handen in de eerste opdracht. Je locatie kan nog zo goed zijn, als je een slechte foto maakt, komt er geen geld in de pot.

Maar we moeten Bart ook een beetje gelijk geven, want slechte foto’s maken vanop een goede locatie, valt natuurlijk enorm op. Gelukkig voor de mol waren de goede locaties tijdens deze opdracht schaars en hadden eigenlijk enkel Salim en Jolien een goede schuilplaats. En dat was dus ook met resultaat.

Opdracht 2: geblindeerd autorijden

De Mol aflevering 5 auto's
VIER

In de tweede opdracht moesten de kandidaten met een geblindeerde wagen proberen om door heel smalle poortjes te rijden. Daarbij kregen ze de hulp van hun bezoekers die een klein schermpje hadden waarop ze enkel het vooraanzicht van de wagens konden zien en Bart en Christian die hen vanuit een controletoren konden sturen.

Het werd een chaotische opdracht die vooral niet gemaakt is om met je mama te doen. En door de chaos werd er uiteindelijk zelfs geen euro verdiend. Een topopdracht dus voor de mol.

Wat zou de mol doen?

De mol zit in deze opdracht best in een wagen. Vanuit de controlekamer kan je wel aanwijzingen geven, maar verder heb je geen impact op het spel. In een wagen kan je te laat binnenrijden, een koffer aanrijden, een poortje aan flarden rijden, … En op het einde kan je ook nog eens harder of trager rijden dan gevraagd. Je hebt in een wagen dus veel meer kansen om de opdracht te doen mislukken dan in de controlekamer.

Opdracht 3: een knallende eliminatie

De Mol aflevering 5
VIER

De derde opdracht vond deze week plaats tijdens de finale. Daarbij kon de echte afvaller zijn/haar vel redden door overtuigend te kunnen liegen. Als de groep drie groene pijlen de lucht in schoot, de pijlen van kandidaten die sowieso doorgingen, dan kreeg de afvaller een tweede kans.

En die greep de afvaller. In de razend spannende eliminatie ging uiteindelijk iemand naar huis die eigenlijk een groen scherm had gekregen. We zitten dus naast de mol ook nog met een kandidaat die geweldig goed kan liegen.

Wat zou de mol doen?

De mol heeft uiteraard een groen scherm gekregen. Dus heeft die er eigenlijk baat bij dat zijn/haar scherm getoond wordt. Door zich verdacht te maken tijdens het eerste deel van de eliminatie kan zo al één kans op 2.000 euro verspeeld worden.

Waarschijnlijk wist de mol ook wie het rode scherm kreeg, dus kon hij/zij de groep sturen richting de andere kandidaten. Het is als mol dus aangeraden om hier drie kandidaten met een groen scherm of twee en zichzelf verdacht te maken en zo te vermijden dat er 2.000 euro in de pot komt.

Alina

Alina kreeg deze week de hulp van haar mama, al werd die haar soms wat te veel. Alina werd lang minder verdacht, maar ze begint verdachter te worden hoe langer ze meegaat in het spel.

Alina is de mol want:

De Mol Alina
VIER

Alina heeft zich deze week behoorlijk verdacht gemaakt. In de eerste opdracht is Alina één van de verkenners en wordt ze nadien ingezet bij het terrasje samen met Bart. Net voor Willy Sommers bij hen arriveert, krijgen ze te horen dat ze niet vanuit de hoogte een foto moeten nemen. Dus gaan ze in het parkje zitten. Maar vanuit die positie kunnen ze geen goede foto nemen. Ze proberen later zelfs op het terrasje te gaan zitten naast Willy Sommers. Maar dat ziet Alina dan weer niet zitten. Waarna ze toch weer naar boven gaan en uiteindelijk geen goede foto nemen. Alina merkt ook de vriendin van Salim op, maar wil op dat moment “focussen op Willy”. Die is natuurlijk meer waard, maar een foto van Jori was makkelijker om te nemen.

In de tweede opdracht zit Alina met haar mama in een geblindeerde auto. En dat verloopt allesbehalve van een leien dakje. Alina panikeert door de verschillende info die ze krijgt van Christian en haar mama en rijdt de poort van 300 euro stuk. Later haalt ze wel 400 euro binnen door enkel naar haar mama te luisteren. Maar die 400 euro raakt ze nadien kwijt door in de nulzone te stoppen.

Alina is NIET de mol want:

Alina is in de eerste opdracht enorm gefrustreerd over de mislukte foto en dat lijkt ons toch oprecht te zijn. Ook het feit dat ze voor foto’s van Willy Sommers wil gaan, die dubbel zoveel waard zijn, spreekt in haar voordeel als kandidaat.

In de tweede opdracht haalt Alina uiteindelijk geen geld binnen, maar dat is vooral omdat ze de foute instructies krijgt. Want ze reed wel degelijk aan 70 km/u over de streep.

Tijdens de eliminatie hield Alina zich op de achtergrond. Ze had dan ook een groen scherm gezien en had eigenlijk niets te verbergen. Als mol heb je er in die opdracht meer baat bij om jezelf of anderen met een groen scherm verdacht te maken.

Bart

Bart is en blijft een van de meest spraakmakende kandidaten van het jaar en da’s natuurlijk niet zomaar. In de eerste aflevering speelde hij in z’n eentje 10.200 euro uit de pot en in de vorige aflevering bewees hij nogmaals dat hij over lijken gaat voor de eindoverwinning. Of wil hij gewoon graag geld uit de pot spelen als mol?

Bart is de mol want:

De Mol Bart
VIER

Bart is een van de paparazzi en hij slaagt er niet in om een goede foto te nemen. Het was natuurlijk een moeilijke opgave om een foto te nemen van Willy Sommers die afgeschermd werd met twee paraplu’s. Maar Bart heeft verschillende keren op een goede plaats gezeten om een foto te nemen, maar toch kon hij enkel een arm fotograferen. Ook zijn actie van naast Willy Sommers op het terrasje te gaan zitten, was niet al te slim. Want als hij daar zijn camera had bovengehaald, werd die sowieso afgepakt.

In de tweede opdracht zit Bart in de controletoren. Hij laat zijn vrouw Jini het “crossy road” spel spelen, maar daarbij zit hij haar wel op te jagen. Zo gaat ze zelfs in de fout wanneer ze op 46 zit en dus bijna de 50 gehaald had. Wanneer hij dan uiteindelijk wel contact heeft met de wagens stuurt hij zijn wagens wel de juiste richting uit, maar uiteindelijk werden die allemaal niets waard. Doordat Bart de auto’s waarmee geld verdiend kon worden fout aanstuurt, komt er uiteindelijk geen geld in de pot.

Bij de eliminatie is Bart – zoals we hem ondertussen kennen – aanwezig. Hij stuurt de groep steeds richting de mensen wiens pijl wordt afgeschoten. En zo wordt tot drie keer toe een groene pijl afgeschoten. Een droomscenario voor de mol. Daarnaast is het ook opvallend dat niemand Bart z’n pijl wilde afschieten, is Bart dus de hoofdverdachte van de andere kandidaten?

Bart is NIET de mol want:

Dat Bart er niet in slaagt om een foto te nemen van Willy Sommers is niet volledig zijn schuld. Hij krijgt eerst de tip om beneden te trekken, daarna wil hij dichterbij gaan en tot slot gaan ze toch weer boven zitten. Dit lijken allemaal eerder beslissingen van andere kandidaten waarbij Bart gewoon bevelen opvolgde.

In de tweede opdracht wil Bart in de controletoren, maar dat wil hij eigenlijk enkel omdat Christian dat wil. Het lijkt er dus op dat Bart een kandidaat is die Christian verdenkt en hem in de gaten wil houden. Hij speelt uiteindelijk wel goed als verkeersleider. Zo geeft hij Jolien ook de goede tip om haar spiegels in te klappen en stuurt ze haar rustig en gecontroleerd door het poortje met het hoogste bedrag. Dat er uiteindelijk geen geld verdiend wordt, heeft minder met hem te maken dan met de chauffeurs. Het is logisch om de rest aan te geven om ook 70 km/u te rijden als dat Salim in het “X3-hok” bracht.

Bart heeft zijn oorspronkelijke pijl niet te zien gekregen, het kan dus dat Bart de eigenlijke afvaller was. En hier dus zijn eigen vel heeft gered. We weten natuurlijk al dat Bart een meer dan behoorlijke leugenaar is. Dus dit zou ons niets verbazen.

Christian

Christian is de minst verdachte kandidaat in Vlaanderen, maar verdient hij die plaats eigenlijk wel? Want tijdens deze aflevering zorgde hij vooral voor chaos.

Christian is de mol want:

De Mol Christian
VIER

In de eerste opdracht was Christian één van de verkenners. Hij koos ervoor om op twee locaties boven te gaan zitten. Da’s geen goede locatie, aangezien Willy Sommers afgeschermd werd door twee paraplu’s. Uiteindelijk konden hij en Dorien geen goede foto nemen en ook de bezoeker konden ze niet vinden. Christian belt door dat foto’s nemen vanuit de hoogte geen goed idee is, maar hij zegt daarbij niet dat Willy wordt afgeschermd met paraplu’s. Dat zou nochtans een nuttige tip zijn geweest.

Christian zit in de verkeerstoren tijdens de tweede opdracht, maar dat gaat hem niet al te best af. Zo zaait hij paniek bij Alina en hij helpt Dorien zelfs helemaal niet verder, waardoor zij uiteindelijk zelfs wegrijdt van het poortje met 300 euro. Alina kan uiteindelijk wel geld binnenhalen, maar dat komt door haar mama en niet door Christian.

Bij de eliminatie blijft Christian voor verdeeldheid zorgen. Hij wijst ook drie keer iemand aan met een groene pijl. Vooral zijn plotse verandering van mening bij Jolien is opmerkelijk. En doet ons vermoeden dat hij als mol wist dat Jolien een rood scherm kreeg. Als mol wil je niet dat de rode pijl wordt afgeschoten. Jolien wil dat natuurlijk zelf ook niet, dus uiteindelijk “samen te werken” met haar en plots Alina aan te wijzen komt er geen 2.000 euro in de pot.

Christian is NIET de mol want:

In de eerste opdracht belt Christian door dat ze niet uit de hoogte moeten trekken. Hij heeft daarbij gelijk, want door de paraplu’s is het bijna onmogelijk om vanuit de hoogte een goede foto te nemen.

Christian drukt in de tweede opdracht op tijd op de noodknop, want het had al meteen fout kunnen lopen. Hij wil bij het tweede deel van de opdracht minder risico’s nemen dan Bart, wat de groep uiteindelijk misschien wel geld had kunnen opleveren.

Bij de eliminatie kan het natuurlijk ook dat Christian simpelweg zijn eigen vel heeft gered. En dus niet met de pot bezig was, maar enkel met zijn eigen behoud omdat hij een rood scherm had gezien.

Dorien

Dorien werd vorige week van de laatste naar de eerste plaats gekatapulteerd op de lijst met verdachten en ook deze week doet ze een paar verdachte dingen.

Dorien is de mol want:

De Mol Dorien
VIER

In de eerste opdracht kan Dorien geen goede foto van Willy Sommers maken. Daarbij sukkelt ze met haar “stomme kodak” en maant ze Christian zelfs aan om te wachten.

Bij het autorijden staat Dorien perfect voor het poortje met 300 euro, maar rijdt ze uiteindelijk weg omdat ze hoopt dat de andere poortjes makkelijker zouden zijn. Zo haalde ze uiteindelijk helemaal niets binnen. Terwijl ze eerder wel dicht bij de 300 euro stond.

Tijdens de eliminatie is Dorien de eerste wiens pijl de lucht in gaat. Daarbij biedt ze zelfs amper tegenwerk. Als kandidaat zou je liever willen dat je groene pijl niet wordt afgeschoten, want zo zou er mogelijk 2.000 euro verdiend worden, maar als mol wil je natuurlijk niet dat dat gebeurd. Als eerste je pijl de lucht in laten gaan, en nadien nog andere mensen met een groen scherm aanwijzen, is de perfecte positie als mol.

Dorien is NIET de mol want:

Dorien zat in de eerste opdracht op een slechte plaats om foto’s te maken van Willy Sommers, maar dat was niet haar eigen schuld, maar eerder die van de verkenners. Ze wil ook niet te veel risico’s nemen, wat ook gewoon slim kan zijn omdat anders haar camera afgenomen kan worden.

In de tweede opdracht haalt Dorien geen geld binnen, maar dat heeft er ook mee te maken dat Christian haar aan haar lot overlaat. Ze stond vlakbij de poort met 300 euro, maar kreeg geen aanwijzingen vanuit de controletoren. Ze beslist dan ook om weg te rijden zonder geld, omdat ze niet weet dat alle poortjes even moeilijk zijn.

Dorien was na de eliminatie enorm aangedaan over het vertrek van Salim, dat zijn emoties die je volgens ons niet kan faken. Als mol kan je natuurlijk ook aangedaan zijn om je maatje te zien vertrekken, maar je bent er toch meer op voorbereid omdat je weet dat je iedereen zal zien vertrekken voor de finale.

Jolien

Jolien zit een beetje in de middenmoot qua verdenkingen. Ze wordt niet het meest verdacht, maar ook niet het minst. En da’s de positie waarin de mol zich meestal bevindt in de helft van de reeks.

Jolien is de mol want:

De Mol Jolien
VIER

Jolien was in de eerste opdracht één van de verkenners. Samen met Alina en Christian beslist ze dat ze bij de twee eerste locaties in de hoogte willen zitten, maar da’s eigenlijk geen goede locatie. Omdat Willy Sommers wordt afgeschermd met paraplu’s ben je er eigenlijk niets mee om in de hoogte te zitten. Zelf zit ze op de beste locatie, waar er uiteindelijk wel geld verdiend wordt. Op die manier haalt ze dus geld binnen, maar is ze eigenlijk ook mee verantwoordelijk voor het verlies van 2.000 euro.

In de tweede opdracht reed Jolien door het poortje met het hoogste bedrag, maar “kreeg ze vervolgens haar auto niet in neutraal”. Daardoor eindigde ze in de X0-zone en ging haar 600 euro verloren. De 600 euro, die mogelijk 1.800 euro had kunnen worden, werd zo meteen 0 euro.

Jolien is NIET de mol want:

Bij de paparazzi-opdracht is het duo Salim-Jolien het enige dat geld binnenhaalt en dat kwam natuurlijk door Salims goede foto’s, maar ook door de goede aanwijzingen van Jolien.

Wij vermoeden dat Jolien het eerste rode scherm te zien kreeg. Tijdens het laatste spel bleef ze – voor haar doen – heel rustig, tot haar pijl ging worden afgeschoten. Op dat moment werd ze opvallend defensief en kon ze de rest overtuigen om voor een andere (groene) pijl te gaan.

Afvaller: Salim

De Mol Salim
VIER

Salim werd uiteindelijk de dupe van het sluwe spel van de eerste afvaller. Eigenlijk ging Salim niet naar huis, maar door de vijf extra vragen, was het toch zijn beurt om te gaan.

Maar De Mol zit er nog niet helemaal op voor Salim. Hij kan het nog op een akkoordje gooien met de mol en alsnog met geld naar huis gaan. Waarschijnlijk zal het daarbij gaan om geld uit de pot. En de kans dat Salim op dit moment zijn medekandidaten zal sparen, lijkt ons klein, aangezien hij net door iemand naar huis is gestuurd.

Onze hoofdverdachten

De Mol Christian
VIER

Wij denken dus dat Jolien een rood scherm te zien kreeg. Als dat zo is, maakt vooral Christian zich verdacht. We vermoeden dat de mol wist wie een rood scherm te zien kreeg. De mol wil niet dat de rode pijl de lucht in gaat, want dat zou betekenen dat er geld in de pot gaat. Zijn plotse switch naar Alina op het einde zou zo dus te verklaren kunnen zijn, want verder was hij zelf niets met die switch.

Gesponsorde artikelen