De ondersteboven smiley: de emoji die niets, maar tegelijk ook alles zegt

(: , je hebt deze emoji waarschijnlijk wel al gebruikt. Op zich is de emoji niets meer dan een gewone smiley, maar dan omgekeerd. Maar de laatste maanden heeft hij zich wel opgewerkt tot dé emoji van het moment, die veel meer zegt dan je op het eerste zicht zou denken.

Sommige emoji hebben een duidelijke betekenis. Een breedlachende emoji toont dat je iets enorm grappig vindt (of toch minstens wil doen alsof) een droevige emoji toont dat je iets jammer of triestig vindt. Maar andere emoji (ahem, de aubergine) krijgen na een tijdje een nieuwe betekenis. En dat is ook wat er met de omgekeerde smiley gebeurde, die zich opwerkte tot het gezicht van een generatie.

De dead inside smiley

https://twitter.com/itsWillyFerrell/status/896721267604193280

Om uit te leggen wat de betekenis is van de omgekeerde smiley, moeten we eerst gaan kijken naar zijn evenbeeld: de normale smiley. Ook die kreeg de afgelopen jaren een heuse rebranding.

Want meer dan een doodgewone smiley is hij niet, twee oogjes en een glimlach. Maar geen enkele emoji onderging doorheen de jaren een opmerkelijkere betekeniswissel dan deze. Waar hij oorspronkelijk diende als een simpele vrolijke emoji, beeldt hij nu eerder iets anders uit. De betekenis van “de eenvoudige smiley” ligt nu meer in de lijn van “Ik ben dood vanbinnen” tot “Ik ga je volledige familie uitmoorden”. Dat zijn ondersteboven tweelingbroer dan ook een opvallende betekenis heeft gekregen, komt dus niet als een verrassing.

Je m’en fous

ondersteboven emoji
Emojipedia

De omgekeerde smiley heeft tegenwoordig een betekenis die we vooral kunnen omschrijven als “Je m’en fous” of “Whatever“. Het gevoel dat je het ergens niet mee eens bent, maar dat je er toch niets aan kan doen. Dat dat nu eenmaal is hoe de dingen zijn.

En laat dat nu net het overheersende gevoel van de jonge generatie zijn. Alles wordt beslist boven hun hoofden. Zijn ze het er niet mee eens? Wel ja, het is nu eenmaal zoals het is. Zo zegt een emoji, die eigenlijk niet meer is dan een omgekeerde lachende emoji een dubbelpunt en een haakje, eigenlijk veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken.

Meer
Lees meer...